В Банско съживиха спомена за Левски - blagoevgrad.utre.bg
Alternative Media Group

В Банско съживиха спомена за Левски

17 февруари 2017, 17:15 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  bansko.bg

 • Снимка:
  bansko.bg

 • Снимка:
  bansko.bg

 • Снимка:
  bansko.bg

 • Снимка:
  bansko.bg

 • Снимка:
  bansko.bg

 • Снимка:
  bansko.bg

Ученици "посетиха" виртуално места, където революционерът е развивал дейност

В навечерието на 144 годишнината от гибелта на националния ни герой Васил Левски, в Банско бе изнесена презентация на тема "Памет за Апостола". Учениците от НУ "Св. Паисий Хилендарски" и СУ "Неофит Рилски" тръгнаха по следите на българската памет за Апостола. Директорът на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова, подари на всички присъстващи, ученици, учители и жители на Банско, една виртуална обиколка из местата, където е материализирана паметта за Апостола - Къкринското ханче – първият музей в България, посветен на делото на Апостола, Музеят "Васил Левски" в Ловеч - градът, избран от Апостола за революционна столица на България, където се намира най-богатата сбирка от лични вещи на Левски и родната му къща в Карлово.
"Всеки българин носи името на Васил Левски в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жертвоготовен млад мъж от Карлово, благодарение на който след няколко поколения на робство, българите разбират, че могат сами да се освободят, стига да се подготвят добре. Седем години без страх и почивка Левски бродел из България, повдигал духа на населението, създавал революционни комитети, които да организират освобождението на свидното отечество", с тези думи г-жа Барякова накара всеки един в залата да притаи дъх и да отдаде заслужена почит на Апостола.
В края презентацията учениците отговаряха на въпроси, свързани с местата, където се съхраняват спомените за Апостола и напомнят за делото му, а далите верен отговор бяха наградени с тетрадка с неговия лик. Всички си дадоха обещание за среща на 18 юли, когато заедно да отбележат 180 години от рождението на големия българин.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета