Избрани Новини

В Банско съживиха спомена за Левски

Ученици "посетиха" виртуално места, където революционерът е развивал дейност

В навечерието на 144 годишнината от гибелта на националния ни герой Васил Левски, в Банско бе изнесена презентация на тема "Памет за Апостола". Учениците от НУ "Св. Паисий Хилендарски" и СУ "Неофит Рилски" тръгнаха по следите на българската памет за Апостола. Директорът на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова, подари на всички присъстващи, ученици, учители и жители на Банско, една виртуална обиколка из местата, където е материализирана паметта за Апостола - Къкринското ханче – първият музей в България, посветен на делото на Апостола, Музеят "Васил Левски" в Ловеч - градът, избран от Апостола за революционна столица на България, където се намира най-богатата сбирка от лични вещи на Левски и родната му къща в Карлово.
"Всеки българин носи името на Васил Левски в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жертвоготовен млад мъж от Карлово, благодарение на който след няколко поколения на робство, българите разбират, че могат сами да се освободят, стига да се подготвят добре. Седем години без страх и почивка Левски бродел из България, повдигал духа на населението, създавал революционни комитети, които да организират освобождението на свидното отечество", с тези думи г-жа Барякова накара всеки един в залата да притаи дъх и да отдаде заслужена почит на Апостола.
В края презентацията учениците отговаряха на въпроси, свързани с местата, където се съхраняват спомените за Апостола и напомнят за делото му, а далите верен отговор бяха наградени с тетрадка с неговия лик. Всички си дадоха обещание за среща на 18 юли, когато заедно да отбележат 180 години от рождението на големия българин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов