Избрани Новини

Кмет търси решение за 1,4 тона опасни пестициди

Жителите на санданското село Петрово 2 години се пазят от пестицидите, намерени в барака

Кметът на Сандански Кирил Котев търси решение за изнасянето на 1,4 тона пестициди от частен имот, заплашващи здравето на гражданите от село Петрово. От 2 години опасните вещества продължават да се съхраняват в бараката, където са намерени, информира kmeta.bg.

„Предстои да намерим решение заедно с държавата и да се изнесат тези препарати от селото, не е нормално да са в населено място толкова дълго време”, каза още градоначалникът на Сандански. По думите му пестицидите са изолирани и затворени, а местните хора са предупредени да не влизат в имота.

Задача на кмета на село Петрово Методи Менчев и работниците в кметството е да отговарят за пазенето на пестидиците и да следят някой да не влезе в бараката. Преди 2 години еколози от община Сандански поне покриха химическите препарати с дебели найлони, а работници укрепиха вратата и прозорците на постройката. Дотогава бяха в скъсани чували и миришеше в селото.

През февруари 2015 г. местните хора бяха уверени, че е задействана процедура за унищожаването на пестицидите в Швейцария. Да се унищожат толкова много пестициди обаче е скъпо мероприятие. Трябваше това да стане в швейцарски лазерни инсталации, там това се прави безопасно за природата и хората и проблемът се решава кардинално. От РС „Растителна защита“ успокоиха местното население, че не бива да се страхува, тъй като въпросните количества са слабо отровни. Няма реална опасност за хората, категорични са експерти.

„Няма как да не сме притеснени. Дано най-сетне решат този проблем, който е повече от 15 години. Тук живеят над 670 жители. Всеки ден аз и работниците в кметството наглеждаме имота с пестицидите, за да се уверим, че всичко е наред. Всеки може да влезе и да направи нещо нередно”, заяви кметът на Петрово.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)