Избрани Новини

Алпинистът Боян Петров представя книгата си "Първите седем“ в Благоевград

Боян Петров е изследовател-зоолог, височинен алпинист и мотивационен лектор

Емблематичният български алпинист Боян Петров ще представи книгата си „Първите седем“ в РИМ-Благоевград. Събитието ще се проведе днес от 17:30 часа в конферентната зала на  музея. Инициатори и организатори на срещата са Национален природонаучен музей, София и Регионален исторически музей – Благоевград.
Боян Петров е изследовател-зоолог, височинен алпинист и мотивационен лектор. Носител е на редица високи отличия и е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 м, общо осем. Всичките му изкачвания са реализирани без използване на кислородна маска и без помощта на височинни носачи. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Екология“ и от 1998 г. насам работи в Националния природонаучен музей при БАН. Участвал е като експерт по прилепи, земноводни, влечуги и пещерна фауна в над 50 проекта за оценка на фаунистичното разнообразие в национални и природни паркове, резервати, защитени местности, природни забележителности и зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Като биоспелеолог е проникнал в над 450 пещери и пропасти в България, Албания, Гърция, Македония, Черна гора, Косово, Хърватска, Турция и Китай, откъдето е събрал над 20 нови за науката вида. Автор е на десетки научни и научнопопулярни статии, експедиционни пътеписи и тестове на екипировка.
Извън България Боян е участвал в над 10 зоологични пътувания и 18 алпийски експедиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Когато през юли 2016 г. достига Нанга Парбат, той става българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 м, общо осем. На четири от тях, Канчендзьонга, Манаслу, Гашербрум I и K2, прави първо българско изкачване. През 2014 г. и 2016 г. успява да изкачи три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всичките му изкачвания са реализирани без използване на кислородна маска и без помощта на височинни носачи. Носител е на редица високи отличия, сред които Годишна награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм (2014 г., 2015 г.), Награда за цялостен принос от Българския хелзинкски комитет (2016 г.), Награда за лидерство на Harvard Club of Bulgaria (2014 г.), медал „Алеко“ на Българския туристически съюз (2014 г.), „Спортен Икар“ за най-впечатляващо представяне (2014 г.), награда „Спортист на годината“ (осмо място 2014 г., девето място 2015 г., седмо място 2016 г.), номинации за „Мъж на годината“ (2014 г., 2016 г.).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов