Избрани Новини

Училища в Благоевградско искат да се обединят

Такова право дава законът

Седем основни училища от Благоевградска област искат да бъдат преобразувани в обединени и в тях ученици да се обучават от 1-и до 10-и клас, информира БНТ. Училищата са в малки населени места в общините Симитли, Гърмен, Гоце Делчев и Сатовча. Такава възможност дава новият Закон за училщното образование. Ако бъдат одобрени, в тези училища ще се дава документ за завършен първи гимназиален етап и професионална квалификация на учениците, но не и диплом за средно образование.

Училището в симитлийското село Долно Осеново е със статут на защитено. В него се обучават над 140 деца и е сред седемте основни училище в Благоевградска област, което е поискало да стане обединено. Идеята е на част от родителите.

Людмила Цикловска, директор на училището в Долно Осеново:
"Още когато се заговори за новия закон, това бе тяхното желание- децата да останат в населеното място поне до десети клас, а след десети клас да продължат образованието си в Благоевград, Банско, Симитли, където намерят решение родителите."

Социални и финансови са причините, поради които родителите искат децата им по-дълго да се учат в селското училище.

Людмила Цикловска:
"На първо място може би е причината това е социалния фактор, в смисъл децата да останат тук под надзора на родителите или на баби и дядовци, защото една много голяма част от тях се гледат от баби и дядовци, тъй като родителите са по чужбина."

В училището вече е обявена и специалност, по която ще се приемат деца след 7-ми клас. Тя е "Текстообработване", а професията е "Оператор на компютър". Идеята децата да учат до 10-ти клас е те да могат и по-лесно да се реализират на пазара на труда, дори без завършено средно образование както и да се намали броя на тези, които се отказват да учат след 8-ми клас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов