Избрани Новини

Пешеходци пресичат на червено на оживена улица в Благоевград

Не използват светофарната уредба кра

Бутоните, които трябва да сигнализират за пресичащ човек на пешеходните светофари не са новост у нас. Често обаче много хора ги пренебрегват и пресичат на червено. Такъв е и случая със светофара на улица “Александър Стамболийски” при Младежкия дом в Благоевград.

Озовете ли се на тази улица е добре да знаете, че на самия стълб на светофара има бутон. Натискате го, изчаквате 5 секунди и светофарът спира автомобилите, давайки предимство на пешеходците.

Има хора обаче, които не знаят за бутона на светофара. Той е и много трудно забележим. Стрелки, обозначения или каквито и да е указания за копчето няма. Затрупан от обяви, бутонът остава скрит за пешеходците.

Участъкът е конфликтен, защото има много пешеходци, които не знаят за бутона. Те тръгват да пресичат, разчитайки че са на пешеходна пътека. Без да натиснат бутона обаче, за шофьорите светофарът остава зелен и те не намаляват скоростта. В такива случаи и шофьорите и пешеходците мислят, че са с предимство, а тогава рискът от инциденти е голям.

Според закона светофарът дава повече предимство от пешеходната пътека. Тоест дори пред пешеходеца да има маркирана пътека, то той не трябва да тръгва ако светофарът му свети в червено, припомня БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов