Избрани Новини

Бюст-паметник на Левски изграждат в Сандански

Новините

21-02-2017, 13:58

Снимка:

Община Сандански

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови пространства в Сандански стават синя зона

Разложки деца пяха и рецитираха за Левски

Очаква се да бъде открит за годишнината от рождението на революционера

След проведен конкурс и избран проект, от лятото в град Сандански ще има паметник на Апостола на свободата – Васил Левски.

Идеята ликът на великия българин да се извисява в града е дългогодишна. Съвместната работа на Сдружение "Дякон Левски" и община Сандански ще успее да я превърне в реалност. Очаква се новият монумент да бъде открит  на 18 юли 2017 г., когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола.

В конкурса за идеен художествено-пластичен проект, който бе обявен в края на месец октомври 2016 г., се включиха 13 екипа от цялата страна. Те представиха своите проекти за бюст-паметник на Васил Левски, от които комисията избра проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Именно те ще се заемат с реализацията на бюст-паметника, който ще бъде поставен пред сградата на Градски съд – Сандански под короната на многовековния чинар.

Стойността на проекта е 25 хил. лв., от които 9 хил. лв. са осигурени от членовете на инициативния комитет. Предстоят редица благотворителни инициативи за набиране на средства. Кутия за дарения ще бъде поставена и пред Галерия "Ликин", където всеки ще има възможност да допринесе за реализирането на проекта.

С поставянето на бюст-паметник на Васил Левски град Сандански ще има място, пред което ще се отдава почит пред Апостола.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов