Избрани Новини

Отчитането на резултатите е топ проблемът за РИК-Благоевград

Бъркат се секционните протоколи при повече кандидати

При организацията и при провеждането на изборите най-голямо влияние оказва човешкия фактор, каза за радио "Фокус" Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград. По думите му най-голямото притеснение за тях е отчитането на резултатите и попълването на секционните протоколи.

"Това е нещото, което най-много притеснява членовете на РИК. Друг проблем, без да искам да обидя някой от колегите, е бързината, с която могат да бъдат обработени протоколите. При изборите за президент и вицепрезидент, а и тези, които сме наблюдавали по назад във времето, виждаме, че колкото повече кандидати има в един вид избор, толкова повече се бърка при попълването на секционните протоколи, което води след това до забавяне при обработката на резултата. От там вече идва и създаването на напрежение между отделните членове на секционните избирателни комисии, а от там върви и напрежение между нас като РИК и членовете на СИК, които искат по-бързо да приключат с нещата и да се приберат по родните си места“, каза още Бусаров.

Той добави, че  понякога им се е налагало да обработват протоколи 10-12 часа след приключване на изборния ден. "Това е, което ни притеснява. А иначе, по отношение на организационните въпроси и тези от чисто логистичен характер нямаме притеснение, тъй като работим в много добър синхрон с Областна администрация и общините по места.  Нищо от този характер не ни притеснява. Разбира се, надяваме се, че климатичните условия ще бъдат приятни и времето няма да се влоши и да бъде студено пак с оглед на приемането на изборните книжа и материалите за отчитане на изборните резултати, защото това ще създаде дискомфорт на членовете на секционните избирателни комисии“, коментира Бусаров."



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)