Избрани Новини

Икони греят в Благоевград

Изложбата включва девет икони на Господски и Богородични празници

По случай осем годишнината от откриването на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия в центъра бе открита изложба на икони.

Изложбата включва девет икони на Господски и Богородични празници – Рождество Христово, Възкресение Христово, св. Преображение Христово, Успение Богородично, както и на Света Троица, Свети Сергий Радонежки, Св. Серафим Саровски, Св. Патриарх Евтимий и Св. Йоан Кронщадски.

Автор на иконите е младата иконописка Татяна Накова. Тя е завършила Курската духовна семинария и Санкт-Петербургския институт по  живопис и склуптура „Илия Ефимович Репин.  Работила е  като иконопис-реставратор в Киево Печорската Лавра. Автор е на повече от 10 иконостаса в различни руски храмове: „Възресение Христово“,  „Св. Николай“, „Св. Исидор“, „Вааламска икона на Божията Майка“ в Санкт Петербург и на иконостаса „Божия майка-Одигитрия“ в гр. Талин. Татятна Накова е автор и на множество икони за  редица храмове в Русия.

От 2012 г. живее в България, след като се омъжва за Владимир Наков. Понастоящем живее в град Велико Търново и продължава да рисува светите образи на Иисус Христос, Божията майка, храмови икони и много светии, пише dobrotoliubie.com.

Представените в изложбата икони са дарение за църква от Благоевградска духовна околия и предизвикаха интереса на църковната общност в Благоевград. На годишнината на центъра много хора имаха възможност да се докоснат от красотата и дълбочината на нарисуваните образи в един класически византийски стил. Изложбата на икони ще остане в православния център до 25 март – Благовещение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов