Избрани Новини

От НОИ публикуваха условията за пенсиониране през следващите години

Общество

22-02-2017, 06:00

Снимка:

noi.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството одобри промени в състава на Надзорния съвет на НОИ

Съгласно условията през 2037г. мъжете и жените ще се пенсионират при достигане на една и съща възраст, но при различен стаж

От НОИ публикуваха условията за пенсиониране през следващите години. Ето и основните акценти: За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст след 31.12.2016 г, осигурените лица трябва да имат навършена минимална пенсионна възраст и определен стаж. Съгласно условията през 2037г. мъжете и жените ще се пенсионират при достигане на една и съща възраст, но при различен стаж. Съгласно чл.68, ал. 4 от КСО след 31 декември 2037 г. възрастта по се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота.
Правото на пенсия не се погасява по давност. Лицата, които в предходна година са изпълнили условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират във всеки следващ момент по вече изпълнените условия и през следващите години, независимо от това дали има промени в условията за пенсиониране. Вземането на пенсия се погасява с изтичането на 3-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнася, припомнят от НОИ.
Повече информация може да откриете на официалната страница на НОИ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов