Избрани Новини

Психолози искат по-добри условия за работа

Парите

22-02-2017, 11:14

Снимка:

bnt.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Димитров: ЮЗУ дава много на българската психология

ЮЗУ прие национална среща на психолозите

Държавата да създаде условия, за да може професията на психолога да бъде изравнена по статут с лекарите, юристите, архитектите и да имат съсловна организация. Такова искане отправят към следващия парламент членовете на Дружеството на психолозите в България. Това стана ясно по време на дискусия за предизвикателствата пред психолозите организирана в Югозападния университет в Благоевград.

Според председателя на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров, българинът се е научил отдавна да се доверява на психолозите, които имат висока квалификация, професионална и етична отговорност. По думите му, за да има повече качествени психолози държавата трябва да подкрепи развитието им още в академичните години.

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България:
"Само си представете колко е важно да има качествена психологическа помощ за всичко, което се случва в училище или с малките деца. Да не говорим за нуждите на работодателите, които искат да имат работоспособни, справящи се с напрежението, стреса и изискванията на работните им задачи, служители."

Според психолозите, в България се губят огромен брой средства заради нарушена работоспособност именно защото хората са под постоянен стрес и изключително тежко посрещат предизвикателствата на живота.

Десислава Безинска, докторант специалност „Психология на труда и професионална психодиагностика”
"Единствения съвет, който мога да дам на хората, е, когато почувстват, че имат нужда, настина да се обръщат към психолозите, защото психолозите са тези, които могат да ги подкрепят, не просто да им дадат съвет и да им казват как да си живеят живота, защото не е основата в даването на съвети, основата е в изграждането на собствена представа за справяне с проблемите."

Участниците в дискусията казаха, че най-често хората търсят помощ от психолог след преживени инциденти, които са застрашили живота и здравето им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов