Избрани Новини

Областната организация на БЧК в Благоевград се отчете

Новият - стар председател отново е д-р Димитър Божиков

Отчетно-изборно събрание проведе днес областната организация на Българския Червен кръст в Благоевград. Доклад за изтеклия тригодишен период /2013-2016/ прочете председателят на структурата д-р Димитър Божиков. Ето част от дейностите на организацията в Благоевградско:
Подпомогнати за периода 2013-2016 г.  по "Хранителна банка" са 4187 домакинства /2013 г – 604, 2014 г – 465, 2015 г – 405, 2016 г – 2713/. "Топъл обяд" от партньорска мрежа получават храна в продължение на три месеца през учебната година 317 деца за периода в общините Гоце Делчев, Сатовча, Белица, Якоруда, Кресна, Благоевгрд;
Областният съвет-Благоевград има възможност да предостави услуги на 15 – 20 бездомни лица, намерили подслон на територията на Благоевград. Всички тези лица по една или друга причина са принудени да търсят убежище из улиците на града.
За област Благоевград  хранителни пакети получиха 16434. 
Сред основните приоритети на Български Червен кръст е промотиране значението на безвъзмездното и доброволно кръводаряване – дискусии в училищата и студентските съвети. Областният съвет на БЧК – Благоевград периодично предоставя материали по темата, съдейства за излъчването на предавания с дългогодишни кръводарители, както и с хора, дарили за първи път. Ежегодно се провежда кампанията „Капка по капка живот” съвместно с Отделението по трансфозионна хематология и представители на местни студентски структури.
В област Благоевград се намират планините Пирин, Рила, Влахина, Малешевска, Огражден, Беласица, Славянка, два от трите национални резервата. Релефът е предимно планински, а по високите части на планините алпийски. Красотата на дивата природа и разработените природни дадености са предпоставка за развитието на различни видове туризъм и зимни спортове. Планината е предизвикателство за хората, но те много често надценяват своите възможности. В  региона Планинската спасителна служба (ПСС) е организирана в 6 отряда – Благоевград, Сандански, Разлог, Якоруда, Банско,Добринище. За поддържане в добра кондиция ежегодно се провеждат надграждащи обучения, тренировъчни занятия, зимна и лятна атестация на планинските спасители. От 2016 година има щатен планински спасител, който отговаря за район Югозападна Рила планина. Отряд ПСС- Благоевград е подписал договор за осигураване на планински спасители за работа през зимните месеци на писта "Картала", участват и в подсигуряване на различни екстремни състезания, обезопасяване на маршрути, беседи с деца и други.  Дадените доброволни дежурства в бази, хижи и постове  с годините нарастват. Ефективната и целенасочена дейност на ПСС към БЧК се изразява в броя на проведените спасителни акции и спасени хора.
След разискванията по доклада беше избрано ръководство на областната организация на БЧК. Единодушно за председател на Областния съвет на БЧК в Благоевград бе преизбран д-р Димитър Божиков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов