Избрани Новини

JA България и Андрей Новаков създават #StartUpТворилница

Студенти ще генерират бизнес идеи

40 студенти от Техническия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград ще изучават предприемачество по програмата „JA Startup“ и
ще създават стартъп екипи в следващите месеци

JA България и евродепутатът Андрей Новаков стартираха съвместния проект #StartUpТворилница в подкрепа на студентското предприемачество в ЮЗУ „Неофит Рилски“в Благоевград. Неговото начало бе дадено вчера в ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград с пресконференция и целодневно обучение на 40 студенти и преподаватели от Техническия факултет.
На официалния старт присъстваха началникът на отдел „Образование“ в Община Благоевград, Симона Митова, заместник-ректорът на университета по научно-изследователска дейност, проф. Георги Апостолов, научният консултант към JA, проф. Сашко Плачков, както и преподаватели и студенти от университета. Регионалното управление по образованието в града беше представено от старши експерт Катя Иванова. 
Съинициаторът на проекта, евродепутатът Андрей Новаков, бе възпрепятстван да присъства, но благодарение на съвременните технологии поздрави гостите и участниците чрез конферентна връзка: "Вярвам в потенциала на България, на младите хора, на студентите в ЮЗУ и затова съм сигурен в успеха на #StartUp Творилница. Пожелавам смелост в реализацията на мечтите на тези млади хора, които се включват в проекта сега и поемат по пътя на предприемачеството!“
 "Предприемачеството е моя мечта за образованието в Благоевград от години. Когато видях какво са направили Джуниър Ачийвмънт в София Тех парк със своя JA Startup Хамбар, си помислих, колко ще бъде хубаво и нашите студенти да имат къде да творят и да се изявяват. А сега организацията идва в нашия университет чрез този прекрасен проект и това ме прави много радостен!“, сподели заместник-ректорът по научно-изследователска дейност на ЮЗУ, проф. Апостолов.
 На откриването на проекта студентите се включиха в работилници и презентации по генериране на бизнес идеи, презентационни умения и стартиране на собствена компания. Вече реализирали се предприемачи, част от бизнес-доброволците на JA, говориха пред студентите и преподавателите и организираха за тях интерактивни сесии.
В рамките на проекта предстоят участие в няколко менторски съботи в JA Startup Хамбар в София Тех парк, обучение по водене на преговори, работа над идеите с подкрепата на преподаватели и ментори от бизнеса, разработване на прототипи и валидиране на идеите. В началото на месец май за участниците в #StartUp Творилница, JA и Андрей Новаков организират Иновационен лагер, който ще се проведе отново в града.

В началото на юни екипите от ЮЗУ ще представят своите прототипи на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от JA България. Един от екипите ще се състезава и за специалната награда на Андрей Новаков - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов