Избрани Новини

Откриват паметна плоча на свещеник Партений Гешев в Годлево

Той е народен учител и просветител, борец за църковна независимост и революционер от Разложкия край

Днес ще бъде открита паметна плоча на свещеник Партений Гешев от с. Годлево. Той е народен учител и просветител, борец за църковна независимост и революционер от Разложкия край. Роден е през 1837 г. в с. Годлево. Известен е с активната си дейност в църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание, както и с революционните борби.
Паметната плоча ще бъде поставена на сградата на кметството в Годлево, а инициативата е на рода Гешеви и кметската управа по случай 180 години от рождението на свещеника. Литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

П р о г р а м а

за честването на 180-годишнината от рождението на свещеник Партений Петров Гешев на 25.02.2017г.

- 08.30 ч. - Тържествена света литургия и панахида в църквата „Успение Богородично” в с. Годлево-ще бъде изнесена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници от Неврокопска митрополия.
-12.15 ч. - тържествено откриване на паметната плоча на свещеник Партений П. Гешев – Неврокопски митрополит Серафим и кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев;
- поставяне на венец и цветя пред паметната плоча на свещеник Партений;

12.30 -13.30 ч. – в салона на читалището:
- приветствено слово от кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев;
- слово за живота и делото на свещеник Партений П. Гешев от професор Йорданка Гешева, Институт за исторически изследвания при БАН;
– тържествена програма – концерт на МФГ „Годлевски Великден” и ансамбъл „Годлевче“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов