Избрани Новини

Делян Добрев: ГЕРБ ще подкрепи изпълнението на 14-те мерки в Стратегията за развитие на капиталов пазар

"БСП подкрепя само една от мерките", заявши той

"Когато няма работеща икономика, заплатите намаляват и се увеличава безработицата. Ние целим да постигнем обратното. Имаме с какво да се гордеем, защото за последното тримесечие на миналата година имаме 3, 6% икономически растеж – това е вторият най-висок ръст в икономиката в целия ЕС". Tова каза бившият икономически министър и председател на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев по време на Осмия зимен университет на МГЕРБ в Сандански. Добрев представи пред младежите от ГЕРБ предпоставките за работеща икономика. По думите му, през първите два месеца на 2017 година се забелязва забавяне на икономиката в резултат на политическата нестабилност. “След 26-ти март трябва да се сформира стабилно правителство с мнозинство в парламента, за да се успокои бизнесът. Парите искат тишина”, подчерта той.

Делян Добрев заяви, че БСП обещават всичко за всички с единствена цел да се докопат до властта. “Ако БСП действително имат намерение да реализират предизборните си обещания, ни чака нещо много близко до катастрофа. Разходите, които предвиждат БСП в програмата си на годишна база, са 4 милиарда лева, което е близо 4% от БВП. Или рязко ще увеличат дефицита – до над 4 %, което ще е в нарушение на Маастрихските критерии. Вторият вариант е да увеличат данъците, а третият вариант е да нямат намерение да изпълняват програмата си, което е типично за БСП”, коментира той.

Относно програмата за управление на ГЕРБ, Добрев посочи, че в нея няма смели обещания.  “Имаме наистина добри идеи. Там, където сме поели финансови ангажименти, знаем как те ще бъдат обезпечени. С това, което предвиждаме в икономиката, надграждайки направеното, ще постигнем икономически растеж до 5%. БВП ще достигне 120 милиона лева за четири години, което ще позволи 1500 лева средна работна заплата и 600 лева минимална работна заплата. Тези суми са калкулирани на база на мерките, които ще предприемем в икономиката”, обясни водачът на листата на ГЕРБ в Хасково.

Делян Добрев заяви, че в икономическата си програма ГЕРБ залага на три реално изпълними мерки. По думите му, най-важна е реформата в администрацията. “Предлагаме смело и иновативно решение за промяна на комуникацията между държавата, бизнеса и гражданите. В последната една година са издадени близо 1 милион удостоверения за липса на задължения към НАП – това са загубени най-малко над 1 милион човеко работни дни. 1 човеко работен ден струва приблизително 160 лева. На база на тези изчисления се оказва, че БВП на България е по-нисък със 160 милиона лева, само заради необходимостта от издаване на този документ за липса на задължения към НАП. Идеята ни е администрацията да си набавя сама необходимите документи. Това значително ще подпомогне икономиката ни”, каза той.

Програмата на ГЕРБ предвижда изграждане на индустриални зони като “Тракия” в още няколко региона в страната. “В Пловдив има 1 млрд. евро инвестиции в над 140 предприятия с над 70 000 разкрити нови работни места. Ще мултиплицираме този пример в Южна и Северна България – там, където има предпоставки за изграждане на индустриална зона. Предвиждаме да доразвием Закона за насърчаванена инвестициите”, обясни Делян Добрев. По думите му, в Закона има редица насърчителни мерки, подкрепящи бизнеса – обезпечаване на обучението на служителите, до 10% възстановяване на инвестицията и т.н.  Добрев подчерта, че 5 милиона на година, които законът предвижда в момента, стигат за подкрепа на едва 2-4 проекта. “Идеята ни е сега да няма лимит на тези средства – да бъдат толкова, колкото е необходимо. Тези инвестиции ще се възстановят в бюджета до две години, чрез данъци и осигуровки. Мярката, която предвиждаме, ще има пряк ефект върху държавния бюджет”, подчерта икономическият експерт от ГЕРБ.

Третата мярка в икономическата програма на ГЕРБ предвижда създаването на работещ капиталов пазар и подкрепа на всички 14 точки от Стратегията за капиталов пазар. Делян Добрев подчерта, че тук е основното различие между БСП и ГЕРБ, защото БСП подкрепят само една от мерките, записани в Стратегията. “Може би БСП не са разбрали останалите точки за развитие на капиталовия пазар”, коментира той.  Добрев подчерта, че апиталовият пазар е важен за бизнеса. “Ако няма работещ капиталов  пазар бизнесът е зависим от банките за кредитиране. Бизнесът е ограничен от това, че може да расте само толкова, колкото може да завещае. Това задущава бизнеса, защото той не може да расте с нормални темпове. Държавата и всички ние имаме интерес да има работещ капиталов пазар”, категоричен бе Делян Добрев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)