Избрани Новини

Деца от Илинденци тренират за уникален обичай на 1 март

Животът

27-02-2017, 09:01

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Малчугани от Банско изпратиха мартенички на децата от Хитрино

Дошъл е в селото от преселници преди повече от век

Малчуганите в детската градина на село Илинденци тренират усилено за 1 март. Причината – в селището от години е възстановен в автентичния му вид един от обичаите на предците на местните хора. Той се нарича "Лястовичка" и с него се празнува идването на Баба Марта. Главната роля е за хлапетата в населеното място.

"Ритуалът е свързан с настъпващата пролет и със зараждането на нов живот след дългата зима. Хлапетата усукват бял и червен конец, но на мартеницата има и лястовичка, стъпила върху небесна сфера. Птицата е с разперени криле – символ на свободата, която преселниците са намерили тук. Небесната сфера е със златни звезди и символизира мира. Много жители на Илинденци се събират на площада, за да станат част от този невероятен празник", разказа кметът Илия Башлиев.

Традицията за този ритуал е предадена преди повече от 1 век – през 1913 г., от преселниците от Северна Гърция. По онова време бабите закичвали своите деца и внуци с усукани бял и червен конец. След това момците се събирали на мегдана и обикаляли цялото село с песни за настъпващата пролет. Провеждали се и народни игри. Най-отпред вървял най-личният момък и носел в ръцете си дървената лястовичка, която се въртяла с разперени криле върху полусферата. Хората ги посрещали с радост и ги даряват с ябълки, орехи, жито и пари. Всичко събрани средства се дарявали на училището в селото. Сега децата ще зарадват местните хора с празника си и ще наричат за здраве, берекет и благоденствие, информира kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов