Избрани Новини

Над 400 домашни кучета вече са чипирани в Община Благоевград

Годишната такса за домашен любимец в Благоевград е 10 лева

В Общината в Благоевград са регистрирани малко над 400 домашни кучета. От началото на тази година стопаните са задължени да поставят и микрочип на домашните си любимци. В противен случай ще бъдат глобявани. Санкциите са от 50 до 500 лева.

Всяко домашно куче над 4-месечна възраст задължително трябва да има микрочип и регистрация в общината. Годишната такса за домашен любимец в Благоевград е 10 лева, а чипирането в различните клиники в града струва около 30 лева. Всеки чип има уникален 15-цифров код. След поставянето му ветеринарният лекар задължително въвежда данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните. Така загубените животни ще бъдат откривани лесно.

Д-р Емил Пандов, ветеринарен лекар:
"Информацията, която получаваме с този чип, е кой е собственикът, къде живее собственикът и съответно местообитанието на съответния домашен любимец. Практиката показва, че собствениците поставят, да. Имаме така висок процент поставени чипове."

Юлия Зашева от Благоевград има две малки кучета, за които се грижи от години. И двете са регистрирани в общината, а от скоро имат и чипове. Според Юлия задължителното чипиране ще засили контрола и ще бъде полезно.

Юлия Зашева:
"Редно е, за да не си позволяват собствениците да ги изхвърлят по улиците."

Когато разхождат домашните си любимци, стопаните са длъжни да носят документите им. Иначе могат да бъдат глобени. Още следващия месец общинската охрана ще извършва засилени проверки в парковете и градинките на Благоевград, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов