Избрани Новини

Паметна плоча на Партений Гешев откриха в Годлево

Литургия в чест на откриването отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим

Паметта на един от най-активните дейци на църковно-националните движения в Разложкия край-свещеник Партений Петров Гешев, бе овековечена с откриване на паметна плоча. Тя е поставена на сградата на кметството в село Годлево, а литургия в чест на откриването отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.
Свещеник Партений е известен още с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание, както и с революционните борби. Той има четирима сина, а трима от неговите внуци загиват по време на Балканската и Първата световна война.
Слово за живота и делото на свещеник Партений П. Гешев изнесе професор Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН, която е автор на книгата за рода Гешеви. Тя и съпругът й Петър Гешев, който е пряк наследник на свещеник Партений, са откриватели на неговото дело. Друг негов наследник - Теофил Гешев, е автор на текста и музиката на песента, под чийто звуци бе открита паметната плоча.
Кметът на общината инж. Красимир Герчев поздрави всички, като подчерта, че дейността на свеженик Гешев беспорно е послужила в полза на народа, което трябва да буди гордост сред неговите наследници и всички жители на Годлево.
В мероприятието, инициирано от ръководството на кметство Годлево и рода Гешеви, взеха участие МФГ „Годлевски Великден” и ансамбъл „Годлевче“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов