Избрани Новини

В Югозападна България има една католическа черква

Храмът "Успение Богородично" е построен през далечната 1929 година

Единствената католическа черква в Югозападна България се намира в санданското село Ново Делчево. Католическата общност се установява в селото след Първата световна война. Състои се от бежанци от няколко села край град Кукуш, които остават под гръцка власт до 1990-а година в храма са се черкували всички жители на Ново Делчево.

Общността от източни католици напуснала родните си места край Кукуш през 1913 година.

Отец Петко Вълов
"Първо се установяват в Струмишко, но след това, като идват сърбите, отношението към католиците не е било добро и те съответно идват тук, основават селото."

Храмът “Успение Богородично” е построен през 1929 година. Дотогава местните католици са ходели на черква в православния храм в съседното село Левуново. Тъй като имали желание да изградят свой храм, се обърнали за съдействие към католическия епископ в София.

Димитър Алишанов:
"
И е направен тоя храм на трудови начала от самите хора, които са били тук, около 16 къщи навремето - те са всички отдолу - от Кукуш".

По-късно тук се заселили и хора от околните планински села. До 1990 г. в католическия храм се черкували всички местни жители - и католици, и православни. След това в Ново Делчево е изграден и православен храм "Света Троица". Той пък е един от най-големите в Югозападна България.

Никола Стоименов:
"На празниците сме си заедно, няма проблеми, няма делби и такива работи."

За службите в католическия храм всяка неделя от София идва отец Петко Вълов. Неговото потекло също е от бежанци от Кукуш, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов