Избрани Новини

Още три блока в Петрич ще бъдат санирани

Очакват да са готови до края на летния сезон

В резултат на масираната разяснителна кампания и посещението на oбщински служители в жилищните блокове, за една календарна година в Петрич има регистрирани нови 24 сдружения по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това означава, че блоковете в най-големия квартал "Самуил" почти на 100% са готови за кандидатстване по програмата. Онези жилищни сгради, които не отговарят на условията по тази програма има възможност да бъдат включени по ОП "Региони в растеж" с изпълнение на същите мерки по цялостно саниране. Готовност с регистрирани сдружения за кандидатстване по "Региони в растеж" имат пет жилищни блока – на ул. "Сандо Китанов" - два блока, на ул. "България" - бл. №30 вх. А и вх. Б и бл. №32 вх. А и вх. Б, на ул. "Екзарх Йосиф" бл. №25 вх. А и вх. Б.

За сравнение, при встъпването на новото общинско ръководство в Петрич имаше създадени едва девет сдружения на собствениците за 21 входа. Само за една сграда на ул. "Димитър Гощанов" е било извършено енергийното обследване и издаден паспорт, като първа стъпка по програмата за саниране.

За една година е извършено обследване на всички сгради, където има създадени и регистрирани сдружения, след обществена поръчка са избрани седем фирми изпълнители. Със сигурност до края на лятото още три жилищни блока в кв. "Самуил" - блок 7 и 7А, бл. 8 и бл.9 и два жилищни блока в кв. "Изток" – бл.9 и бл.16 ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщават от южната община.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов