Избрани Новини

Мартенички "цъфнаха" на дърветата в Симитли

Деца се впуснаха в първомартенска работилница с голям ентусиазъм

Първомартенска премяна на дърветата на площад „Септември“ в Симитли подготвиха ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от пресцентъра на общината. По инициатива на читалище  „Св. Климент Охридски“, младите възпитаници на училището от 5-ти, 6-ти и 7-ми класове сътвориха десетки красиви бяло-червени мартеници под погледа на любимата им учителка Грозденка Моралиева. 
Коя е Баба Марта ? Що е мартеница? Кога се носи и защо? Как се изработва? - все въпроси, на които децата от  Симитли получиха отговорите в първомартенска работилничка. Каква е традицията за изработване на мартениците и тяхната символика разказаха на децата техният ръководител и читалищните работници.
Децата се впуснаха в първомартенската работилница с голям ентусиазъм в надпреварата кой ще направи най-хубава мартеница, която да украси дърветата пред Общината. В работилницата бяха изработени традиционните мартеници от бяла и червена прежда и украсени с мъниста, разноцветни конци и различни  украси.
Изключително щастливи от факта, че точно техните мартеници ще стоят за показ през целия март месец, децата вложиха най-голямото старание, което притежаваха. Заедно излязоха на централния площад, с радост накичиха вече порасналите дървета и наричаха за здраве, благодат и много усмивки. Така със своите ръце те сътвориха най-милата украса, символ на здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие.
В сградата на Общината са разположени и красиви табла с уникални мартеници, изработени от децата от Детска градина „Радост“ в Симитли и  Детска градина „Детско  царство“ в село Крупник.
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов