Избрани Новини

Туристи ще посетят Граничния манастир

Намира се на около 7 км южно от Кюстендил

Туристите от ТД "Осогово" в Кюстенди ще направят пореден поход, този път до Граничкия манастир Свети Лука". Тръгването е днес в 10 ч. от туристическото дружество с таксита до село Граница. Преходът трае 4 часа.

Граничкият манастир „Свети Лука“ е български православен манастир. Част е от Кюстендилската духовна околия, Софийска епархия. Намира се на около 7 км южно от Кюстендил и на около 2 км югозападно от село Граница, община Кюстендил, в северното подножие на Осоговска планина, в местността „Пустия манастир“. Предполага се, че манастирът е основан през 10 век (това се подкрепя от названието на местността, в която е построен манастирът, разкритите ранни основи и разположената в близост средновековна крепост „Граница“), многократно разрушаван от турците, възобновен през ХХ в. (1948 г.).

В градината на манастира са открити две колективни находки: няколкостотин сребърни венециански монети от XIV век и билонови монети на византийските императори Алексий I Комнин (1081 – 1118), Мануил I Комнин (1143 – 1180), Андроник I Комнин (1183 – 1185) и Исак II Ангел (1185 – 1195). Подобна обвръзка с династията на Комнините е налична само при манастира на Комнините на планината Оса.

Тримата сина на Яков, епископ на Крупник, южно от днешния Благоевград - Йоасаф, Давид и Теофан, след като овдовели, се установили в малкия манастир, а впоследствие възстановили и обновили и запустелия и ограбен Рилски манастир (1453 г. - 1466 г). След тяхната заслуга към рилската света обител, там били върнати мощите на покровителя на българския народ - Иван Рилски.
Манастирът „Св. Лука“ представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, на западната фасада на която е долепена камбанария и манастирски жилищни сгради. Запазено е предание, че в манастира е пребивавал Св. Иван Рилски. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси Йоасаф, Давид и Теофан, родом от село Граница – възобновители на Рилския манастир.
Манастирът е обявен за паметник на културата. Понастоящем е постоянно действащ.
Храмовият празник е на 18 октомври и се празнува ежегодно.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)