Избрани Новини

Кметът на Благоевград д-р Камбитов: 3 март не е празник, а съдба

С военни почести и тържествена програма бяха отбелязани 139 години от Освобождението на България от турско робство в Благоевград

С военни почести и тържествена програма бяха отбелязани 139 години от Освобождението на България от турско робство в Благоевград. Хиляди жители и гости на областния център се включиха в честванията по повод един от най-големите национални празници на Република България - 3 март. Те бяха приветствани от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който произнесе трогателно слово, припомняйки славния подвиг на националните герои.
„Честит празник! Честити 139 години свобода! 500 години воля и жажда! 500 години борба за свобода! В историята има дати, и дати. Дати събития,  ново начало, раждане, съдбовни за народ и държава. На днешния ден българският народ възкръсна. 3 март е българският Великден. Ден на признателност, на почит, повод, причина за гордост, към корени, към народ. Народ, притежаващ род – вековен, царствен. Имащ вяра – силна, непоклатима. Език – като меч, като огън. Такъв народ не може да бъде роб. За нас, в Пиринския край, 3 март е  и радост, и болка. Отделени от родината като деца от майка, игото и борбата продължиха. Пред нас не стои въпросът има ли робство, има ли Освобождение. Тук, където хиляди майки са губили синовете си, мъже са бранили бащина къща, сестри са прегръщали за последно своите братя, деца са оставали сираци. Тук подобен въпрос не може да има. Това ще бъде оскърбление, обида към паметта на тези, които почитаме. За 3 март, за 5 октомври, има само една, единствена дума – Освобождение. Има една истина и тя трябва да се приеме от всички, безусловно, в името на мирното бъдеще. Човек не може да избере къде да се роди, но може да избере как да живее. Те – нашите герои, избраха  живота на свободните. Избраха го заради нас. Не трябва да го забравяме! Не трябва да забравяме да благодарим на хилядите руски войници за подвига и саможертвата. Да помним - това е нашата отговорност! Длъжни сме на тях, длъжни сме и на тези след нас! Чест и слава! Вечна памет на героите! Бог да пази Благоевград! Бог да пази  България!“, каза кметът д-р Камбитов, в тържествено слово.
Честванията по повод 139-годишнината от Освобождението на България от турско робство започнаха пред паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. На това място преди 139 години са посрещнати освободителните руски войски от ІV мариополски полк. В знак на признателност там бяха положени венци и цветя в памет на борците за свободна България. Почит към героите отдадоха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Валери Сарандев, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, представители на Военно формирование 26 400 – Благоевград, представители на политически партии, на институции, общественици и граждани. В тържествената програма взеха участие и ученичката от ПХГ Соня Ковачка с песента “Турчин ми кара” и Божидар Георгиев от VIII СОУ със стихотворението “За Родината” .
    
Под съпровода на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, почетно шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“.  Паралелно шествие тръгна и от Съдебната палата, с ученици от всички учебни заведения на Благоевград, предвождано от Детски духов оркестър. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.
Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в Освободителните борби.
Венци и цветя бяха положени и пред паметника на Гоце Делчев в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Кметът д-р Атанас Камбитов се качи на сцената, придружен от ученика от 8 СОУ „Аресени Костенцев“ Божидар Георгиев. Възпитаници на Театралната школа към Центъра за личностно и творческо развитие за децата на Благоевград с ръководител Илия Ласин припомниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Ученикът от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Виктор Стоилов изнесе прочувствен рецитал на одата на патриарха на българската литература Иван Вазов. Тържествената програма продължи с изпълненията на талантливите деца от Благоевград Анна-Мария Янкова с песента “От векове за векове” и Александрина Механджийска с песента “За теб Българио”.
Финалът на честванията по повод 3 март беше поставен от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“. Творците показаха магията на българския фолклор и традиция чрез музика и танц.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов