Избрани Новини

Белица сведе глави пред българските опълченци

19 от тях са беличани, загинали за свободата на България

Около 1000 граждани и гости на Белица сведоха глави пред българските опълченци между, които и 19 души от Белица, дали живота си за свободата на Родината.С поднасяне на венци и цветя на паметниците на Васил Левски и „Илинденци” започна честването на Националния празник на България в Белица от 17.30 часа на 3 март.

На тържествения концерт в залата на Народно читалище „Георги Тодоров-1885” от 18.00 ч., кметът на община Белица Радослав Ревански поздрави присъстващите с Националния празник на Република България с думите:

"С дата 3-ти март се правят първите стъпки към утвърждаване на България за суверенна държава. Ние българите сме смел и древен народ. Народ достоен, открит и добър. Народ, родил Аспарух и Самуил, Ботев и Левски, Опълченците на Шипка между, които достойно място са заели и 19 беличани. Нека в този тържествен ден на нашата признателност, сведем глави пред хилядите герои, загинали за свободата на България! И помнете, че в Белица, България е над всичко!".

Специален празничен дар за гражданите и гостите на Белица направи кметът Радослав Ревански. Специалното архитектурно осветление от вчера ще осветява паметниците, разположени в центъра на града, както и светещия трибагреник върху сградата на хотел „Белица” . Идеята на кмета е светлините да светят постоянно и да бъдат символ на родолюбието и единството.

Цветя и венци пред паметника на Левски и на „Илинденци” поднесоха ръководството на Община Белица, представители на двете средни училища, деца от ФК ”Белица”, читалищни и музейни дейци, представители на политическите партии, граждани на Белица.

Празничната програма завърши с тържествена 10-минутна заря, под звуците на възрожденски песни и запалване на „Огън на свободата". 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов