Избрани Новини

Атракцията на кушиите край Крупник: Магаре засрами жребците

Тегли 8 тона без проблем!

Хубавото време доведе стотици  жители и приятели на община Симитли и тази година в местността „Беглико” край Курпник за зрелището с конски сили. Традицията в симитлийско повелява на Тодоровден да се благословят конете и стопаните им, да направят празник с много игра и състезания за себе си и за публиката. Трибагреници се вяха в синевата през целия ден, пременени в народни носии млади момци придаваха още по-голяма празничност на кушиите.

9-годишен бе най-малкият участник. Специална награда взеха семейство Попови от Симитли - дядо и внуци; ненавършила пълнолетие дама единодушно мъжете обявиха за най-смел участник тази година; организатори и публика отличиха гиздави коне и находчиви стопани. Сензация на кушиите в Крупник беше магарето Барут от Черниче, което изтегли 8 тона - трактор и шейна с жито и засрами расовите жребци.

Десетки конe и техните стопани взеха участие в традиционните конни надбягвания, организирани от община Симитли. Преди състезанията отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия, благословиха стопаните на чифтокопитните,  захраниха животните. За ритуала по благославяне на животните и стопаните, а после и публиката за надбягванията бяха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче, много гости.
В надбягванията най-бърз бе Стойчо Методиев. След него останаха Мариан Стойнев и Крум Руменов с расовите си бегачи. 

В състезанието по теглене на товар в лека категория Петър Траянов и неговият кон бяха първи, като в каруцата бяха натоварени 600 килограма товар. Втори остана Божидар Христов, а трети най-малкият участник - 9-годишният Георги Попов. Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория. 

В тежката категория конят на Стоян Стоянов-Берко от Симитли  грабна приза за теглене на товар. След него се наредиха Любен Илиев и Борислав Борисов и двамата от село Полена. Над 700 килограма фураж и жито получиха конете в тази категория като награда.

При награждаването бяха отличени най-малките участници в тегленето братята от Симитли Георги и Стоян Попови. Техният дядо Стоян Попов- на 70 години, беше отличен с награда за най-възрастен участник. Единственото момиче осмелило се да се състезава сред всички мъже,17-годишната Мария Далева от Симитли, взе приза за най-смел участник.

Най-атрактивен участник бе Борислав Борисов, който за поредна година е с кон, впрегнат на собственоръчно направена двуколка. За най-гиздав бе отличен конят на Добромир Кюпов.
Атракция на състезанията както винаги беше и Марио Димитров от Черниче, който участва в трите състезания с "най-бързото" магаре в общината. Барут засрами всички, като издърпа 8 тона товар без да се плаши.

Специална награда за трите коня - първенци, имаше и от Стефан Апостолов, кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ.

Десетки жители на симитлийска община се стекоха и в Брежани, за да наблюдават конското препускане из Пирин на Тодоровден. Кметът Благой Стефанов бе организирал прекрасен празник в местността "Св. Тодор" край селото. Изключително шоу сътвориха ездачите, които бяха направили специален маршрут през планината и преминаха през малки пътечки. Първенец в надбягването там стана Томи Благоев, който за поредна година покорява Пирин със своя кон, съобщават от Община Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов