Избрани Новини

Сатовча превръща речно корито в туристическа атракция

Стартира тръжна процедура за извършване на строителни работи за превръщането му в туристически обект

Община Сатовча стартира тръжна процедура за извършване на строителни работи за превръщането на речно корито в туристически обект. Целта на местната власт е обновяване и реконструкция на коритото на река Бистрица за туристическа атракция – пешеходна зона, велосипедна алея, място за отдих, стени, парапети и осветление, което е съгласувано с регулационния план на село Сатовча.

Общината изпълнява проект „Да мислим за природата, културата и водата – да бъдем европейски туристи“, финансиран по ИНТЕРРЕГ-ИПП трансгранична програма България – Македония 2014 – 2020 г. Тръжната документация е на разположение за проверка в община Сатовча. Крайният срок за подаване на оферти е 30.03.2017 г., 17:00 часа. Партньор по проекта е македонската община Липково. Целта е опазването на околната среда, устойчиво оползотворяване на природните ресурси, диверсификация на туристическия продукт, който се предлага в пограничните региони, и създаването на нови атракции и посетителски маршрути, информира kmeta.bg.

Всичко това ще даде възможност регионите да имат своя по-голям принос в туризма и увеличение на туристопотока, а това от своя страна ще доведе до икономическо развитие и растеж в регионите. Превенция на риска от бедствия и аварии, енергийна ефективност и образователни инициативи са другите мерки в одобрения проект. Ще се почистят и култивират участъци от речното корито на река Бистрица, ще се вдигнат подпорни стени. Ще се изгради корекционна стена в участъка на реката, граничеща с футболното игрище, ще се създаде обособена пешеходна зона с велоалея и места за отдих. В нея ще се направят пясъчници и допълнителни места за сядане, което ще привлече и посетители, които ще могат да наблюдават състезанията на стадиона. Ще се монтират предпазни парапети. На двата пешеходни моста ще се подменят парапетите и поднови настилката, което ще ги направи безопасни. Ще се монтира парапет и на съществуващия масивен мост.  Дървеният пешеходен мост над реката в горния й участък ще се подмени със стоманен, ще се монтира и нова подова настилка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов