Избрани Новини

Недоволството на тютюнджиите в Неврокопско не стихва

Гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” продължава да дължи пари на стотици стопани

На 20 март, независимо, че държавата е в предизборна кампания, тютюнопоризводителите в Неврокопско стягат голям протест с блокада на главни пътни артерии. Това се закани Иван Сабахлъков, председател на Сдружение "Басма".
Утре представители на бранша имат среща със земеделския министър Христо Бозуков. Стопаните настояват да се преразгледа начина, по който се определя размерът на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи.
Втората причина за недоволството им е, че гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” продължава да дължи пари на стотици стопани. Хората настояват дружеството да се издължи в най-кратки срокове, а не чак в края на месец май, както са заявили от дружеството на среща с кметове от региона.
Тютюнджиите предупреждават, че ще блокират пътя за ГКПП-Илинден-Ексохи. Според тях става въпрос за явна дискриминация към хиляди тютюнопроизводители. "Това се случва, след като вече на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за реколти 2013 и 2014 г. Причината е в липсата на равнопоставеност при премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група „Басми", сподели лидерът на сдружението Иван Сабахлъков.
В момента предложението на Министерството на зеделеието е за тютюнопроизводители с референтни количества произведен тютюн до 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, за тютюнопроизводители с референтни количества над 2 тона - по 1,65 лева, а за тези, които са произвели до 1 тон – 2,55 лева. Пред Дарик радио Иван Сабахлъков увери, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, на 20 март ще има блокирани пътища

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)