Избрани Новини

Огромен интерес проявиха към първия BG Music Festival

Подадени са 107 музикални произведения за участие

Приключи срокът за подаването на музикални произведения за BG Music Festival – национален музикален форум с конкурсен характер за съвременна популярна музика, който ще се проведе за първи път тази година на 9 и 10 юни в град Сандански.

Въпреки, че това е първото издание на фестивала, интересът към него е  много голям. Композициите, подадени за участие, са общо 107 на брой в стиловете поп, рок, хип-хоп, r&b, dance, клубен, електронен и всички останали стилове и подстилове в комерсиалното музикално изкуство. Произведенията от БГ композитори са 55, а от балкански автори – 52. Правилникът на BG Music Festival допуска участието на чужди автори, стига поне един от творческия колектив, създал музикалното произведение, да е български гражданин.

Автори от България:

  • Jay Cee – отличен с престижната награда за Най-добър бийтмейкър и създал песни за най-популярните мейнстрийм артисти в историята на съвременната комерсиална БГ музика.
  • Стамен Янев – композитор и музикант, свирил в групите Конкурент, Хазарт, Акустика и създал песни за много популярни имена от БГ сцената.
  • Алекс Кипров – бивш член на Deep Zone Project, който се изявява успешно като композитор.
  • Nana & The Gang, Koko Beatz, Мирян Костадинов и много други.

Автори от Балканите:

  • Mihai Gruia (Румъния) – един от членовете на световноизвестната група Akcent, който е доказан певец и композитор.
  • Metropolitan Records (Румъния) – създали хитове за някои от най-големите звезди на румънската сцена.
  • Florent Boshnjaku (Косово)  – автор на редицата популярни песни за звезди от Албания, Косово, Македония, Гърция, Турция и други балкански страни и участвал със своя песен в конкурса Евровизия.
  • Григор Копров (Македония) – автор на  редица песни, печелили престижни конкурси и  фестивали и са любими на публиката.
  • Сред другите популярни автори от Балканите са Dusan Bacic (Сърбия), Irkenc Hyka (Албания), Aris Thomas (Гърция), Damir Cekic (Босна и Херцеговина) и много други.

Следващият етап е селекция на музикалните произведения, която ще определи 20-те песни и изпълнители за участие в BG Music Festival. Обявяването на избраните певци и музикални произведения предстои през април на сайта www.bgmusic.tv.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов