Избрани Новини

Почти всяка седмица има измамен по телефона

Стефан Попов от ГД "Национална полиция": Не хвърляйте пари от балкона или през прозореца

Стефан Попов от сектор "Престъпления против собствеността" на Главна дирекция "Национална полиция" коментира темата за телефонните измамници в предаване на БНР така:

Групите позвъняват на ден на десетки и стотици телефонни номера. Последната година най-често се използва схемата със съдействие на полицията за "разкриване" на телефонни измамници. При тази схема мним полицай се обажда по телефонна и за да бъдат задържани престъпниците, трябва да бъдат хвърлени пари. Или пък става дума за пострадал близък. При тази схема измамниците се държат арогантно и брутално. Извършителите използват новините от ежедневието, нещо популярно. Стигне ли се до момент, при който се искат пари – значи това е телефонна измама. Камо ли пък тези пари да бъдат хвърлени през прозорец.

МВР постоянно работи по тази линия, допълни още Попов:

През последната година отчитаме за първи път от няколко години известен спад при регистрирането на такива престъпления. МВР работи с потърпевшите и банковите служители, тъй като част от жертвите изтеглят от клонове на банки спестяванията си. Разпространяваме листовки с информация относно тези престъпления.

Наказанията за това престъпление са до шест години лишаване от свобода. Над 50 процента от наказанията обаче са условни.

Телефонните измамници не действат само в България, твърди Стефан Попов:

Измамниците разчитат на шока, на невъзможността на измамения да потърси своите близки и да разбере, че става въпрос за телефонна измама. Те извършват идентични престъпления и в Гърция. Но там сумите са доста по-големи. Много са важни разговорите в семейството. Хората трябва да предупреждават своите възрастни родители и деца за тези престъпления. Пари на непознати не трябва да се дават, особено на непознат глас, обадил се по телефона. Не трябва да се хвърлят пари през балкона или прозореца. По телефон лични данни не трябва да се предоставят.

Телефонните измами са кошмар и ужас за хората предимно на пенсионна възраст – така е и в Кюстендилско, коментират от полицията. Според годишните анализи за 2016 година има шест реализирани случая на жертви от аломошениците, казват от Областната дирекция на МВР. Предходните години са били над 20.
В близкото село Копиловци още съчувстват на 88-годишната баба Верка, която даде по най-наивния начин 1200 лева на въвели я след 3-часова обработка по телефона за катастрофа с дъщеря и среднощни измамници. Изнесла им ги на двора, не ги и видяла в тъмното. Парите събрала за погребението си. Сега събира отново.

Тази угроза – телефонните измамници, е постоянна. Наскоро в Дупница в един ден се опитали по познатите схеми да заблудят 10 души. Така е и в Кюстендил, казва 67-годишен инженер.
От Областната дирекция на полицията предприеха серия от беседи с кметовете и с кметските наместници, с пенсионерски клубове, със самотно живеещи хора по села и квартали. Разпространяват се листовки с препоръки и съвети да не се дават пари на непознати, включват се в кампанията и неправителствени организации, сдружения. Но не би – почти всяка седмица има сигнал за опит или някой "изплаче", че е дал сума в хиляди лева, последните държани у дома пари на измамници по телефона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов