Избрани Новини

Децата в Благоевград са с много развалени зъби

600 деца от града се включиха в кампания за профилактика на детските зъби

600 деца от Благоевград се включиха в националната кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“. Кампанията е част от глобален проект на Orbit, насочен към подпомагане защитата на детските усмивки.
Кампанията стартира на 6 март в Перник и вече премина през няколко града. В края на миналата седмица „зъбомобилът“ на кампанията спря и в две благоевградски училища: Второ основно училище "Димитър Благоев" и Седмо СОУ „Кузман Шапкарев”. Децата преминаха през профилактични прегледи с оценка на риска. За целта беше използван мобилен дентален кабинет, оборудван с необходимата техника и разполагащ със специалисти. Всички деца получиха актуален зъбен статус и бяха насочени, ако се налага, за допълнително лечение към своя личен стоматолог.
Децата бяха информирани и как правилно да се грижат за своите зъби, така че да поддържат здрава и блестяща усмивка, получиха специализирани информационни материали и подаръци.
„Децата на 6-9 години в Благоевград са с доста кариеси. За два дни активни прегледи срещнахме много малко деца, които да са напълно здрави, но за съжаление ситуацията в цялата страна е сходна. Това, което прави впечатление, особено при по-малките, е че децата са с доста разрушени зъби, които не са лекувани. При по-големите ситуацията е малко по-добра, предвид че вече са излезли постоянните зъби и все още не е минало достатъчно време, за да се развалят. Като цяло устната хигиена е на ниско ниво, което е основна предпоставка за кариесите. Надявам с тази кампания да привлечем вниманието не само на родителите, но и на цялото общество, защото проблемът е сериозен и има нужда от обединените усилия на всички отговорни институции, на нас като специалисти, на родители и учители“, заяви д-р Евелина Бельовска, детски зъболекар специалист, представител на клиники ЕО Дент, които са партньор на кампанията.
В продължение на два месеца „зъбомобилът“ на Orbit ще посети повече от 30 града в страната, срещайки се с 10 000 деца на възраст 6-9 години. Следващата спирка на кампанията е в Пазарджик.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)