Избрани Новини

Майка се оплака от насилие над детето ѝ в градина в Симитли

Новините

13-03-2017, 16:22

Снимка:

btv

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благотворителен базар в Симитли събира пари за болно бебе

От учебното заведение отричат

Майка от Симитли се оплака, че дъщеря й е бита в една от детските градини в града. Обяснението на учителката било, че детето само се е наранило докато бършело лицето си, след като плакало, но майката не вярва.

"Никога не съм си позволявала да посягам на дете в моята педагогическа практика по какъвто и да било начин", каза пред bTV Симона Йовкова, учителката от въпросната детска градина.

Родители на деца и работещи в детската градина в Симитли днес се обявиха в защита на обвинената в побой над дете учителка. Всички твърдят, че педагожката не е способна на агресия. От ръководството на детското заведение ще настояват за експертиза, която да установи как детето е получило синините по лицето си.

"Всеки педагог работи за своето име и го изгражда цял живот и никога не би постъпил така - с лека ръка да срине всичко", посочи Симона Йовкова.

"Даная е от 3 дни в нашата група и при нея протича период на адаптиране и плаче доста", разказа тя. Учителката допълни, че с майката си комуникират и сутрин, и няколко часа след това, а на обяд взимат детето от градината, защото все още не е оставало за цял ден.

"След като плаче, естествено е да си си търка очичките и ще прежули нежната детска кожа”, каза Бикова. По думите й трите червени точки под очите на детето са от търкане.

"Когато предадох детето на баба му, нищо друго нямаше по лицето му", отбеляза учителката.

Майката на Даная  - Венцислава Георгиева, не приема обяснението на учителката, че момиченцето само се е наранило, докато търкало лицето си след плач. "Детето няма как да получи от търкане на очичките такива белези", категорична е тя.

Друга майка от ромския квартал също твърди, че миналата година нейното дете също е бито в детската градина. Според нея от търкане на сълзи е възможно детето да си е направило рана, но по думите й в случая става дума за синини и отпечатъци от пръсти.

Директорката на детската градина Теменужка Матова заяви, че е учудена от нападките и "помията, която се излива" върху тях.

"Видях детето в събота, това не е нито побой, нито малтретиране, както твърдят родителите", каза Матова. Тя обясни, че е поканила родителите на малката Даная на разговор, който обаче не се е състоял, и от ефира на bTV отново ги покани.

"Ние ще се защитаваме и ако е необходимо, ще изискаме експертна медицинска оценка, както и разговор с детето в присъствието на психолог", категорична беше тя.

Други майки, чиито деца посещават градината, бяха категорични, че са доволни и от двете учителки в групата, и са убедени, че конфликтът, който в момента се насажда, е по някаква друга причина.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов пък подчерта, че не може да се говори за расова дискриминация. 

"В община Симитли никога не е имало расова дискриминация, няма и да има, винаги сме живели в мир и хармония", подчерта той. Той отхвърли предположенията, че конфликтът е станал заради това, че детето не е прието в по-близко до дома му заведение. По думите му двете детски градини са на еднакво разстояние от ромския квартал.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов