Избрани Новини

Намерен е бедстващ белоглав лешояд с парализиран крак близо до Кресна

Днес е открита край Е79 мъртва птица от същия вид

Вчера е получен сигнал от парков участък  „Кресна“ на Национален парк Пирин за намерен бедстващ белоглав лешояд с парализиран крак, със съмнения за отравяне, близо до град Кресна.

Днес къмпингуващи туристи от София откриват край Е79 една мъртва птица от същия вид, видимо отровена. Спешната намеса на районният ветеринарен лекар, служители на Парка и екипа на Фонд за дивата флора и фауна, по чийто проект „Нов живот за лешоядите“ се възстановява популацията на лешоядите в Кресненския пролом, спасяват първата птица. Тя е транспортирана спешно във ветеринарна клиника в Благоевград, а оттам в Центъра за диви животни в село Ракитна. Мъртвият лешояд ще бъде аутопсиран в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, като резултатът ще се използва като доказателство за осъждане на престъпното деяние в съда.

Сезират се отговорните институции - РИОСВ, полиция и БАБХ, чиито представители ще документират вандалския акт, за да бъде повдигнато досъдебно производство в прокуратурата. 

Използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона. Отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго. Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе до човешки смърти.

През  2016 колонията от белоглави лешояди в Кресненския пролом успя да се увеличи с размножаване и отгледа две малки, които излетяха успешно. В момента на скалите в пролома мътят две двойки белоглави лешояди, а три други се колебаят, дали да загнездят тук или на пролома „Демир Капия“ на река Вардар в Македония. От 2009 година насам са пуснати 60 птици, а през януари тази година беше постигнат рекорд от 66 птици наведнъж при преброяване на нощувка в Кресненския пролом.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов