Избрани Новини

"Синя зона" в Сапарева баня стигна 200 места

Броят в курорта се увеличава непрекъснато

Обхватът  на "синята зона" в Сапарева баня ще се разширява до над 200 места за паркиране, съобщи кметът на общината Калин Гелев. Според решенето на минипарламента от май м.г. първоначално определените места бяха 100. Увеличаването на туристите и интензивността на движението, особено през лятото, налага да се обособят още паркинги.

"Синята зона" още не влязла в сила заради дългите процедури по трасирането, спазване изискванията на Закона за устройство на територията и други. Броят на автомобилите, собственост на жители от курорта и на туристи и посетители, се увеличава непрекъснато. Паркирането в централната градска част е проблем, дори има известен хаос, казват шофьори, а и от общината не го отричат.

Предстои да бъде обособен още един платен паркинг на ул. „Отец Паисий“, а „синя зона“ – по ул. „Плажа“, както и при Гейзера, където се предвиждат паркоместа и за каравани. Според мотивите, записани в докладната записка, която предстои да се гледа в общинския съвет и е почти сигурно, че ще бъде утвърдена. Причината за увеличаване обхвата на платеното паркиране в града са големият брой хаотично паркирани автомобили, особено в района на минералната баня. Ще бъде въвeдена и по-добра организация на движението в централната част и по натоварените улици. Ще се осигури по-голяма безопасност за пешеходците. Ще има и повече постъпления в общинската хазна. Работното време на синята зона ще е от 8 до 18 часа. Цената за паркиране – 1 лв. за 2 часа, за 4 часа – 2 лв., за цял ден 5 лв. За местата за кратковременно паркиране ще се заплаща по 1 лв. на час. До 25% от паркоместата ще са инвалиди и паркирането ще е безплатно, съобщава kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов