Избрани Новини

700 деца от България се включиха в конкурса за детска рисунка "Пролет върху листа"

Участниците са деца от 4 до 12 клас и деца със специални образователни потребности

700 млади художници от цяла България се включиха в десетия юбилеен национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа", който се провежда в Кюстендил, градът на Владимир Димитров-Майстора. Участниците са деца от 4 до 12 клас, като има и една група специална група, за деца със специални образователни потребности. Главното изискване бе картините на децата да са свързани с пролетта.
Конкурсът е част от празненствата, с които се отбелязва празникът на града Кюстендилска пролет. Новост от тази година е, че конкурса вече е включен в националния календар за детски конкурси за изобразително изкуство. Обявяването на резултатите и откриването на изложбата с картини на победителите ще стане на 16 март от 17.30 ч. във Възрожденското училище.

„Този конкурс продължава да се утвърждава с всяка изминала година. Той се е наложил като един от най- хубавите конкурси за детска рисунка. Интересът от страна на децата е много голям. За 10 години тук са дошли почти 10 000 рисунки, тоест толкова деца са мислили за Кюстендил. Представените картини са свързани с пролетта, като децата са използвали най- разнообразни техники като графика, живопис и приложно изкуство.  Има и картини рисувани в стил зентанга. На изложба ще бъдат представени 60-те най- добри картини. Всяка една от тях се счита за наградена. ", заяви членът на журито и един от създателите на конкурса художникът Евгени Серафимов.
Целта на конкурса е да представи произведения на изкуството, откриването и насърчаването на млади таланти, както и запознаването им с Кюстендилската изобразителна школа. Всеки ученик участва с 1 произведение, в предпочитан от него вид, техника и жанр; Творбите се включват в 4 групи:
І-ва - 4, 5, 6 клас
ІІ-ра - 7, 8, 9 клас
ІІІ-та - 10, 11, 12 клас
IV-та - група за деца със специални образователни потребности.
  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов