Избрани Новини

Наложиха наказания за престъпления против транспорта

Те са по обвинения на Районна прокуратура - Кюстендил

Подсъдимият Йордан Г. от гр.Кюстендил се призна за виновен по обвинение на Районна прокуратура – Кюстендил и сключи споразумение с държавното обвинение за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

На 28.01.2017 г. Йордан Г., след употреба на алкохол, управлявал в гр. Кюстендил по ул. „Цар Михаил“ лек автомобил марка „Ягуар“, когато бил спрян за проверка от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Кюстендил. Полицейските служители усетили, че от водача се носи силен мирис на алкохол. Той бил тестван с техническо средство „Дрегер“, при което индикаторната скала отчела 2,36 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта. Съставен му бил акт за установяване на административно нарушение и връчен талон за медицинско изследване. Било установено, че в изпратените кръвни проби се съдържа етилов алкохол с концентрация от 2,28 на хиляда.

Йордан Г. има множество налагани административни наказания за нарушения на ЗДвП при управление на МПС. С влязла в сила присъда на 09.03.2012 г. той бил осъден за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК отново за шофиране в нетрезво състояние.

Съдът одобри сключеното споразумение, с което на Йордан Г. е определено ефективно наказание в размер на четири месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим, както и осемнадесет месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

По реда на незабавното производство приключи делото срещу Радостин С., обвинен от Районна прокуратура – Кюстендил в извършване на престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. В съдебно заседание той се признал за виновен за управление на МПС след употреба на алкохол и сключил споразумение с държавното обвинение, което съдът одобрил.

На 23.02.2017 г. Радостин С. шофирал собствения си автомобил марка „Фолксваген“ в нетрезво състояние по ул. „Даскал Дамаскин” в гр. Кюстендил. Автопатрулът от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Кюстендил забелязал, че колата се движи неправилно по пътното платно и я спрели за проверка. Водачът на колата, освен че лъхал на алкохол, имал неясен говор и несигурна походка. При извършения тест с техническо средство „Алкотест 7510“ било установено съдържание на 2.43 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта на шофьора. На шофьора бил съставен Акт за установяване на административно нарушение, който той подписал без възражения. Пред полицейските служители Радостин С. признал, че изпил около 300 милилитра ракия, но отказал да получи талон за медицинско изследване и отказал да даде кръв за лабораторен анализ. По реда на Закона за МВР нередовният шофьор бил задържан за срок до 24 часа.

Радостин С. ще изтърпи наказание от десет месеца „Лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години, както и двегодишна забрана да управлява МПС.

По внесено от Районна прокуратура - Кюстендил постановление по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, съдът наложи на двадесетгодишния Николай Х. глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца.

На 13.09.2016 г. в гр. Кюстендил Николай Х., след като употребил наркотични вещества, управлявал лек автомобил „Ситроен Ксара“ по ул. „Цар Освободител“. В района на СБА той бил спрян за проверка от служителите на пътна полиция. При извършено тестване на шофьора, техническото средство отчело употреба на канабис. От изготвената съдебно химична експертиза било установено, че в представените биологични проби на Николай Х. се съдържа наркотично вещество от групата на стимулантите – амфетамин и специфичен метаболит, доказващ употреба на наркотично вещество - тетрахидроканабинол.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов