Избрани Новини

Благоевградчанка измами приятелката си

Жена, присвоила пари от нереализирана сделка за продажба на автомобил, отива на съд

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд Х. Спасова (на 22 години), привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление по чл. 206, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През пролетта на 2015г. Спасова имала нужда от парични средства, поради което решила да продаде притежавания от нея лек автомобил марка „Пежо 206“.

За целта, на 31.03.2015 г. обвиняемата се обадила на своя позната от ученическите години – К. Габерска, с която се разбрала да се видят. На срещата, която се провела в гр. Благоевград, тя поискала от жената 70 лв. назаем, за да извади документи за колата, регистрирана на нейно име. Парите й били дадени, като по време на разговора Спасова споменала, че иска да заложи колата. Тогава Габерска й предложила да я купи за сумата от хиляда лева. На свой ред, обвиняемата обещала да си помисли, като още същата вечер заявила своето съгласие да продаде лекия автомобил.

На следващия ден, в изпълнение на договорката, двете жени се срещнали и отишли при помощник-нотариус, който установил липсващ документ за платен местен данък, без който не би могло да бъде извършено прехвърлянето на собствеността на автомобила. Поради тази причина бившите съученички, придружавани от двама приятели, отишли в Община Благоевград, обаче се оказало, че МПС-то не било регистрирано в компютрите на общината. Освен това, Спасова заявила на служителката, че изгубила документа за собственост, поради което четиримата тръгнали до Сектор КАТ – ПП при ОД на МВР – Благоевград. На място обвиняемата попълнила молба за издаване на дубликат на документа, а Габерска й дала пари за заплащане на таксата.

Пред сградата на КАТ двете жени се разбрали за окончателната цена на автомобила, Габерска предала на Спасова сума в размер на 900 лв. и получила от нея ключа от колата.

Въпреки демонстрираното намерение да изпълни обещаното във връзка с бъдещата продажба на МПС, Спасова не предприела необходимите действия за прехвърляне на собствеността на лекия автомобил на името на Габерска. Вместо това тя присвоила получената парична сума.

Междувременно Габерска откарала автомобила в сервиз, където той бил ремонтиран и го оборудвала с два броя радиоапарати и флашки.

Два дни по-късно - на 03.04.2015г., Спасова се свързала по телефона със съученичката си с молба да се видят. На срещата Габерска пристигнала с новопридобития автомобил, като го паркирала в близост до входа на кафене „Верджилио“. Докато били в заведението, Спасова няколко пъти излизала навън под различни предлози, като след последния път не се върнала. Габерска почакала около двадесет минути и излязла от кафенето, при което установила липсата на автомобила на мястото, където го паркирала по-рано.

Опитите на Габерска да се свърже със Спасова по телефона останали неуспешни и тя подала жалба до полицията. След случилото обвиняемата продължила да не отговаря на позвъняванията, като само й изпратила текстово съобщение да не се опитва да отключи колата, тъй като ключалката била сменена и ако го направи „ще я приберат в полицията“.

Лекият автомобил продължил да се води на името на Спасова, поради което тя се разпореждала с него по свое усмотрение – оставила го в заложна къща, след което колата била откупена от баща й, който на свой ред с пълномощно го продал на сестра й, за което бил съставен договор. На 01.06.2015 г. МПС-то било регистрирано на името на новата собственичка.

Спасова не уведомила Габерска нито за новата сделка с автомобила, нито й върнала получената парична сума.

От свидетелството за съдимост на обвиняемата е видно, че същата вече е осъждана за извършено от нея присвояване с влязла в сила на 30.12.2015г. присъда на РС-Благоевград.

Предстои насрочване на делото от съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов