Избрани Новини

При голям интерес премина кръгла маса на ГЕРБ в петричкото село Първомай

Приоритет за ГЕРБ в сектор "Земеделие" е приемането на Поземлен кодекс

При голям интерес премина проведената в петричкото село Първомай регионална кръгла маса на тема "Земеделие". Бившите зам.-министри в Министерството на земеделието и храните - Цветан Димитров, Георги Костов и Васил Грудев, представиха приоритетите на ГЕРБ в сектора. В дискусията взеха участие и областният координатор на ГЕРБ - Благоевград и втора в листата на партията Даниела Савеклиева и кандидатът за народен представител на ГЕРБ от Петрич Георги Динев.

Бившият зам.-министър на земеделието Цветан Димитров подчерта, че приоритет в управленската програма на ГЕРБ в сектор "Земеделие" е приемането на Поземлен кодекс, с който ще се регаламентират поземлените отношения в България.

"Електронизацията в сектора ще помогне на земеделските стопани при подаване на заявления, кандидатстване по различни програми, като ще им пести време, ще намали бумащината и ще пресече корупционните практики", посочи Димитров.

Бившият зам.-министър Васил Грудев обясни пред земеделските производители от региона бъдещата позиция на ГЕРБ при развитието на ОСП на Европейския съюз. "Ще настояваме да се запазят директните плащания за площ и обвързаната подкрепа, както и да се запазят инвестиционните възможности чрез Програмата за развитие на селските райони", подчерта Грудев. Той посочи, че чрез новата ОСП ще се търси нов инструментариум за защита на селскостопанската продукция.

Васил Грудев бе категоричен, че широко прокламираното от социалистите въвеждане на таван в плащанията на земеделските производители е вече направено от ГЕРБ.

"Крайно време е лидерката на социалистическата партия да разбере, че България е една от шестте страни в ЕС, които въведоха таван на плащанията преди две години и понесохме негативите от тази мярка. Демагогия е да обещаваш, че ще направиш нещо, което отдавна е свършено", каза още Грудев.

"В програмата на ГЕРБ има надграждане по отношение на мерките за опазване на горите, предвидени са мерки за подобряване на пожарната безопасност в горите чрез завършване на единната система за противопожарно видеонаблюдение в горските територии", коментира бившият зам.-министър Георги Костов. Той обясни, че акцент в сектора е запазването на вековните гори, като се намали до минимум сечта в тях. "В програмата на БСП няма нито една дума за гората, ние от ГЕРБ имаме ясна визия и предлагаме конкретни мерки за бъдещото развитие на гората", каза още Георги Костов.

Експертите отговориха и на конкретни въпроси на земеделските производители от Петрички регион, свързани с програмите за оранжерийното производство, което е широко застъпено там.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов