Избрани Новини

Щъркел от Баничан попадна в Биг Брадър

Крилаткото ще обитава в близост до приюта за магарета

Камера за постоянно наблюдение инсталираха на щъркелово гнездо в Баничан, съобщи БНТ. Тя ще бъде включена постоянно и чрез интернет ще има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото. Освен камерата ще има и информационна табела, на която ще бъде изписан линк, за да може гнездото да се наблюдава и пряко онлайн.

Селото стана известно не само със щъркелите, но и с приюта за магарета, който заработи наскоро. В него дългоухите работници получават грижи и заслужена почивка.

Миналата година гоцеделчевдския клон на Българското дружество за защита на птиците заедно с Читалище "Изгрев-1930" в село Баничан, участваха в проект по програма "Автентичен фолклор" на Национален фонд "Култура" към Министерство на културата. И в рамките на този проект пуснаха единствената в България видеокамера за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в село Баничан. Малки и големи тогава успяха да проследят чрез интернет сайта на читалището интересни моменти от живота на щъркеловото семейство.

Димитър Попов - председател на Българското дружество за защита на птиците:
"Освен образователна цел този проект е и с научна стойност, тоест като разбираме много нови неща от живота на белия щъркел: от брачния период, излюпването на яйцата, до отглеждането на малките."

Видеокамерата бе отново настроена и подготвена за пристигането на щъркела, който според думите на Попов обича да го снимат и не се притеснява от камерата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов