Избрани Новини

Тютюнджиите в Неврокопско излизат на протест

В сряда стопаните ще се съберат край село Садово и ще блокират пътя за Гърция

Тютюнджиите в Неврокопско ще протестират, независимо от предизборната кампания у нас, информира Дарик. Следващата сряда стопаните ще се съберат на пътя край хаджидимовското село Садово и ще блокират пътя за Гърция. По този начин те ще изразят своето недоволство от различния размер на доплащанията за реколта 2016 г. и за неплатените количества от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”. Според производителите разпределението на премиите е дискриминационно, а на Консултативния съвет преди дни земеделското министерство отказа да промени решението за разпределяне на доплащанията.
Въпросното решение е за размера на премиите за сорт „Басми” -  за тютюнопроизводители с количества до 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, а за тютюнопроизводители с количества над 2 тона - по 1,65 лева.
Тютюнджиите в Неврокопско са категорични, че този начин за определяне на премиите е несправедлив, още повече че на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство заради тази разлика в премиите и липсата на равнопоставеност. Според ощетените тютюнджии, този начин за даване на премиите ощетява тези, които работят повече и произвеждат по-големи количества.

 


  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов