Избрани Новини

Фотографии ни срещат с пясъчните дюни

Изложбата "Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ гостува в Самоков

Изложбата „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“, продължава своето пътуване из България. Експозицията е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките, а неин домакин е Дирекция „Национален парк Рила“. Откриването е днес от 16.00 ч. в Посетителския-информационен център на ДНП „Рила“ в Самоков - на бул. „Искър“ № 61. Гостуването ще продължи до 26 март /неделя/ 2017 г. Изложбата ще може да се види всеки ден от 9.00 до 17.30 ч.

Целта е да се представи в снимки разнообразието от дюнни местообитания по Черноморското крайбрежие, скалите и сипеите в предпланинските и планинските територии на България извън екологичната мрежа „Натура 2000“, които чрез разнообразната си флора и фауна представляват важен елемент от биологичното разнообразие в страната. За разлика от плажовете и крайбрежните територии по Черноморското крайбрежие, които имат пряко значение за туризма и рекреацията, скалните местообитания не са обект на пряко ползване от хората, но имат естетическа стойност, разнообразявайки предпланинския и планинския ландшафт. Част от тези скални комплекси са природни феномени или се намират в близост до обекти на историческото, културното и археологическото наследство, и биха могли да бъдат включени за разглеждане в рамките на туристически или опознавателни маршрути.

В периода 2015-2017 г. екип от учени от ИБЕИ-БАН работи по проект „Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България (SPA-EcoServices)” по програма BG03 “Биологично разнообразие и екосистеми“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014. Целта на проекта е да се подготви карта на разпространението на местообитанията, принадлежащи към този тип екосистема и чрез набор от индикатори да се направи оценка на състоянието и ползите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)