Избрани Новини

Съдят участник в измамна схема за продаване на дърва

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу К. Айров от гр. Сърница

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу К. Айров от гр. Сърница, обл. Пазарджик, за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 4 вр. чл. 20, ал. 1 от НК.

През 2011 г. обвиняемият Айров учредил еднолично дружество с ограничена отговорност „Принца“ ЕООД с капитал от 100 лв. Година и половина по-късно той получил предложение от три неустановени по делото лица за участие в извършване на измама с цел спечелване на парични средства по незаконен начин. Воден от стремеж към бърза печалба, той се съгласил да им съдейства и съзнателно станал съучастник в престъплението.

Целта е била въвеждане в заблуждение на различни лица, че управляваната от него фирма има възможност да доставя дърва за огрев и симулиране на сделка за покупко-продажба. Това не отговаряло на истината, тъй като дружеството не било регистрирано по реда на Закона за горите, нито имало и не можело да има сключени договори за дърводобив или за продажба на дървесина на корен или нарязана на трупи.

Обвиняемият предоставил на извършителите на измамата данните на „Принца“ ЕООД в Търговския регистър и обещал физически да изтегля сумите, които предстояло да бъдат превеждани на фирмената банкова сметка. Те от своя страна се снабдили с компютри с интернет-връзка и sim-карти, регистрирани на различни имена.

В изпълнение на намисленото, участниците в престъпната схема публикували обява в сайта http://obiavi.grad.bg за продажба на дърва за огрев, дъб, бук, габър, нарязани на метър с посочени данни за контакт. Към нея проявила интерес жена от с. Самуилово, общ. Сливен, която позвънила на посочения мобилен телефон и разговаряла с лице, представило се като „Сашо Александров“ от фирма „Принца“ ЕООД. Между тях била постигната уговорка за покупко-продажба на дъбови дърва за огрев на цена 56 евро за тон, нарязани и натоварени на камион. Жената поискала 24-25 тона дърва да бъдат доставени на нейни познати в гр. Солун, Гърция.

По електронен път от фирмата била изпратена проформа-фактура, а купувачът на два пъти превел по сметката на „Принца“ ЕООД договорената за стоката сума в общ размер на 1350 евро. Отделно жената заплатила 650 евро на превозвача, „осигурен“ от фирмата, отново на банковата сметка на дружеството на обвиняемия Айров. За по-голяма убедителност представителят на продавача „Сашо Александров“ представил на нея телефонен номер за връзка с шофьора на натоварения с дърва камион „Кирчо“.

На 27.10.2012 г., когато познатите на жената от гр. Солун отишли на уговореното място, те не открили обещания камион с дърва, а опитите да се свържат с представителя на фирмата-доставчик и превозвача останали неуспешни.

Няколко дни по-късно по същата схема бил измамен и мъж, който по банков път извършил плащане по сметка на „Принца“ ЕООД за дърва за огрев в размер на 2800 лв. Въпреки уговорката с представителя на фирмата „Васил“ шофьорът на купувача да се срещне на бензиностанцията в с. Плачковци, общ. Трявна, с работниците, които ще товарят камиона, никой не се появил. При неколкократни позвънявания, телефонът за контакти с фирмата бил изключен.

Когато мъжът осъзнал, че станал жертва на измама, под обявата на сайта написал съобщение за случилото се с него и предупредил интересуващите се от предложенията на „Принца“ ЕООД да внимават. Още същия ден на посочения от него телефон за връзка с него се свързала първата пострадала.

Извършената на досъдебното производство съдебно-банкова експертиза установила, че преведените от пострадалите лица суми били изтеглени от Айров още същия ден след тяхното постъпване по банковата сметка.

Предстои насрочване на делото от съда, заведено срещу обвиняемия Айров, за който има заявителски материали, регистрирани в РУ „Полиция“ – Велинград за измами през 2007 г. и 2012 г. и за неправомерна сеч от горски фонд през 2016 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)