Избрани Новини

Дирекция "Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на водата

Провеждат се разнообразни инициативи с деца и ученици

Дирекцията на Национален парк „Рила“ ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с деца и ученици, за да привлече вниманието им към устойчивото управление и опазване на водното богатство на най-големия Национален парк в България. Днес март в Посетителския център за НП „Рила“ в Паничище и Посетителския-информационен център в Самоков ще има Ден на отворените врати. От 9.30 до 17 часа експертите ще предоставят информация по повод Световния ден. Ще разпространят информационни материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите.
От 10.30 часа в Дупница дирекцията на парка съвместно с Народно читалище „Пейо Яворов“ ще се отбележи Световния ден на водата в  ОДЗ № 9 „Слънце“. Експерт от дирекцията на парка с беседа, презентация и екоигра ще представи водните ресурси на Национален парк „Рила“. Служители на ДНП ще посетят и СУ „Алексъндър Иванов - Чапай“ – Белово и СУ „Кирил и Методий“ в Якоруда, където ще представят презентация на тема „Водните ресурси на Национален парк „Рила” пред ученици от ІІІ и VІ клас.
В зала № 3 на административната сграда на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград от 10.30 часа ще бъде представено водното богатство на защитената територия пред ученици от ІІ, ІІІ и ІV клас. ДНП „Рила” ще се включи и в организирано от Фолклорен ансамбъл „Бисер“ – Благоевград засаждане на кедрови дръвчета от първокласници в 5 благоевградски училища.
Инициативата за отбелязването на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференция на ООН „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Празникът се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година се организират прояви в цял свят. При отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. Темата на Световния ден на водата тази година е свързана с отпадъчните води. Кампанията „Защо хабим водата?“ отправя послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им. На 22 март хората от всяка точка на света показват, че са заинтересовани от проблемите, свързани с водата и имат силата да направят промяна. Те се вдъхновяват от информацията, която имат и я използват, за да предприемат действия за промяна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)