Избрани Новини

Руският културно-информационен център прояви интерес към Русенския университет

Новините

24-03-2017, 14:50

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-новите дронове и роботи показаха русенски студенти в Деня на отворените врати

С академичното ръководство обсъдиха обучение и съвместна научна работа и в сферата на ядрената енергетика

Представители на Руския културно-информационен център в София  в лицето на неговия директор Павел Журавлев и колегата му – проф. Коста Пеев, обсъждаха с ръководството на Русенския университет предложение за обучение и съвместна научна работа и в сферата на ядрената енергетика. На срещата бе представено предложение от Държавната корпорация по атомна енергия „Росатом“ и Националния изследователски ядрен университет «МИФИ» за специализирани лекции в областта на ядрената енергетика. Двете институции са готови да съдействат за междууниверситетска мобилност за обучение и съвместна научни разработки.

„Искаме да отбележим, че възможността да се работи с Националния изследователски ядрен университет «МИФИ» е уникална, във връзка с това, че той дълги години е бил засекретен и едва миналата година повече от половината негови специалности са разсекретени“, каза Журавлев.

От руска страна са готови да представят възможностите, които предоставя  Националният изследователски ядрен университет във всички съвременни направления на обучението: ядрена химия, ядрена физика и т.н., да подготвят лекционен курс, който да представят пред преподаватели и студенти и да се направят работни програми за подбор на кадри за обучение в Ядрения университет за всички равнища – бакалаври, магистри, аспиранти.

От своя страна Ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева представи пред гостите факултетите на висшето училище и неговите международни контакти, като обърна внимание на връзките с университетите в Русия. Председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев открои съвместната работа с университетите във Волгоград, Москва и Санкт Петербург. Гостите бяха информирани за изработените съвместно с Политехниката в Санкт Петербург програми за обучение и квалификация на висши специалисти в областта на атомната енергетика, като проф. Пенчева акцентира, че 324 възпитаници на Русенския университет работят в момента в АЕЦ Козлодуй.

В края на посещението си, с любезното съдействие на домакините, гостите разгледаха университетската музейна експозиция и Канев Център.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов