Избрани Новини

Кирил Калфин, водач на листата на ГЕРБ: Изборът на 26-ти март трябва да бъде за човек, който е роден и живее в Кюстендил, и работи за развитието на региона

Калфин отговори на въпроси за направеното от ГЕРБ и плановете за развитие на региона

- Г-н Калфин, какъв всъщност трябва да бъде изборът на хората от Кюстендил в неделя, на 26-ти март?

- Изборът трябва да бъде за човек, който е от Кюстендил, който е роден тук, защото знаете, че камъкът си тежи на мястото. За себе си мога да кажа, че тук е моето семейство, синът ми, внуците. Тук работя и живея. Затова искам Кюстендил да просперира, затова иска да стане град, който е добър за живеене.

- Вие сте човек, който има опита вече да бъде народен представител и искате доверието за нов мандат. Какво оставихте зад гърба си и какво ще гледате да направите в бъдеще за родния град и родната област?

- Знаете ли, тези избори са изключително тежки и неприятни от гледна точка на това, че нашите опоненти се опитват по всякакъв начин да ни злепоставят пред обществото, да манипулират хората, да ги въвеждат в заблуждение. Знаете, аз съм човек, който държи на думата си - каквото каже и каквото обещае, го прави. Мога да посоча какво е направено за нашата община, за областта и какво смятаме да направим. В крайна сметка нас ни избират в този регион, Кюстендилския. Независимо, че ние сме депутати на целия български народ, аз представлявам и работя най-вече за тези хора, които са ми гласували доверие на мен тук. В тази връзка смятам, че в Кюстендил има такива инвестиции, с които може да се гордеем и да се похвалим. Като например - двата милиона и половина лева, вложени в изграждането на Административния съд, с подкрепата на правителството на Бойко Борисов.

- В първия мандат, нали така?

- Да. Знаете, във втория мандат бяха осигурени 2,5 млн. лв. за Окръжна прокуратура. Имаме 7,5 млн. лв., които са разпределени във важни инфраструктурни обекти в града. Средствата са осигурени и текат обществени поръчки. От тях имаме 975 хил. лв. за основен ремонт на сградата на ДГ "Първи юни" - филиал "Зорница". Имаме също около 2 млн. и 200 хил. лв. за ПМГ, 657 хил. лв. за Второ ОУ "Даскал Димитрий". За изграждането на парк "Галерията" средствата са в рамките на 2,5 млн. лв., а за коритото на река Банщица, за което отдавна се говори и сега ще се направи, парите са около 1 млн. лв. Това са инвестиции, които са важни за нашия град. Много се говореше за магистрали, пътища, за инфраструктурата като цяло в държавата, но сега, на този етап, ние обръщаме внимание на политиката, която се развива в отделните региони.

- Може би в тази посока бяха и проектите за "Зелена градска среда", които минаха, за около 5 млн. лв. в Кюстендил и в Дупница, пак в края на предишния мандат?

- Да, изградиха се много детски площадки и паркове по тези проекти. Това е видимо, но ние гледаме напред. За в бъдеще, една моя голяма мечта и това, с което искам да се гордеем всички ние в Кюстендил, е развитието и утвърждаването ни като балнео и СПА дестинация. Ние винаги сме били балнеоложки център, имаме минерална вода с изключителни лечебни свойства. А сега вече имаме и инвеститор, който с публично-частно партньорство ще изгради един изключително добър и хубав комплекс на около 100 декара. Комплексът ще включва два хотели - единият 5-звезден, а другият 3-звезден. Ще има вътрешни и външни басейни, които ще бъдат захранени с минерална вода, ще бъдат изградени увеселителни места и атракциони. Също така и спортна зала за 3 200 души, както и един търговски център. Ще се получи един приятен и хубав комплекс, малко градче. Имаме проектно-сметна документация, която е на стойност около 50 млн. лв. Ще бъдат ангажирани около 300 работници, които да работят в този комплекс. Това е хубаво да се направи, защото много от туристите, които идват от Македония и Сърбия, подминават Кюстендил и заминават за Велинград, Сандански, Банско и т.н. Така ще могат да остават тук - да се лекуват, да почиват, да си оставят парите в местната икономика. И това е начин градът ни да получи силен тласък за развитие. Аз съм сигурен, че ще го постигнем, защото от дълги години се опитвам да го направя и се работи в такава посока. Имаше различни инвеститори, които идваха и в последния момент се отказваха, защото - или правителството подаваше оставка, или се случваха други събития. Сега сме на прага на изграждането на този комплекс.

- Т. е. има конкретен инвеститор, който би инвестирал в това да направи един идеен проект?

- Да, имаме конкретен инвеститор и нещата са стиковани. Смятам, че сме на прав път. Също така, не бива да забравяме, че в нашия регион бе направен и пътят Рила - Рилски манастир, на стойност 14 млн. лв. Пътят до Падала също, както и санирането на училище в Рила. В тази връзка, в Кюстендил имаме санирани 53 блока и още 41 са одобрени от финансиращия орган. Това са около 100 блока в Кюстендил общо и  обликът на града вече е друг. Наистина е по-красиво, но всичко това е и полезно за хората. Най-важното е, че тук цената за санирането е най-ниската в цяла България. Също така сме на трето място по саниране в страната. Това, само по себе си, говори много.

- Г-н Калфин, на финала на кампанията с какво усещане сте? Направихте стотици срещи и разговаряхте с всякакви хора от целия регион...

- Проведохме много срещи с различни хора и най-важното е, че тези хора ни подсказаха какво трябва да се направи. Да ви призная, хубаво е, че има предсрочни парламентарни избори, защото ние вече се насочихме към социалната политика. Досега се изграждаха магистрали, пътища, училища, детски градини и т.н., но хората искат увеличаване на заплатите и на пенсиите. Това ще се случи, защото имаме икономически растеж. Ако той се запази, ще бъдат увеличени доходите. Това искат хората и ние ще го направим.

- И пак ви връщам на първия въпрос. Какъв е изборът на 26-ти март? Основните ви опоненти казват: нужда е коренна промяна, а ГЕРБ иска да продължи започнатото и да получи доверието за трети мандат.

- Не зная как тези хора, които говорят за промяна, биха променили държавата, след като самите те не са се променили. При условие, че кандидатът им за министър-председател бе освободен от Станишев като зам.-министър на икономиката, сега изведнъж самият Станишев я предлага за премиер. И тук се вижда моралът на тези хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов