Избрани Новини

Ремонтираният път за Рилския манастир е опасен

Образувало се е пропадане и свлачище в участък в близост до манастира

Ремонтираният път за Рилския манастир е опасен, алармира игуменът на Рилската Света обител Адрианополския епископ Евлогий, предаде БТА. Според него, пътят не е завършен окончателно, а в момента представлява потенциална опасност за всички пътуващи.

Плануваното откриване на отсечката не се получи, заради образувалото се пропадане и свлачище в участък в близост до манастира, каза дядо Евлогий. Той посочи още, че не са завършени всички необходими укрепителни мрежи край пътя, като половината от тях не са застопорени. "Завършването на всички дейности остана за пролетта, но и сега нищо не се прави, а с идването на новия сезон се увеличиха туристите, идващи до манастира, включително и тези от чужбина", каза игуменът.

Той посочи, че две от мрежите край пътя, чието предназначение е да не допускат падането на камъни на пътното платно, са се надули от парчета скали и всеки момент ще се скъсат. "Има необезопасени места и аз съм бил свидетел, че хора слизат от автомобилите си, за да местят камъни от пътя, за да могат да преминат. Поради това, че бяха изкъртвани скали, те отслабнаха през зимата и сега камъни падат ежедневно", допълни епископът. Игуменът на манастира каза още, че е подавал множество сигнали до Областното пътно управление, областната администрация, дори и на спешния телефон "112". Въпреки това до този момент нямало реакция от никоя институция. "Пътноподдържащата фирма и фирмата-изпълнител трябва да се разберат кой ще се грижи за пътя. Представете си какво може да се случи. Спешно тези мрежи трябва да се почистят, а пътят да се поддържа. Канавките край пътя също са пълни с камъни, а когато не се чистят, при дъжд всичко се качва на пътното платно", разказа епископ Евлогий. Според игумена част от мостовете по трасето са ремонтирани само козметично, без да се поглеждат основите.

"Трябваше да има откриване на пътя, но той пропадна, а от другата страна се срина. Явно Св. Иван Рилски не го пожела, защото работата не беше свършена", допълни игуменът. Общата стойност на проекта за рехабилитация на пътя Рила - Рилски манастир, чиято обща дължина е 19,782 км, е 14 538 719,14 лв. с ДДС. Той беше финансиран от Европейския съюз е 85 процента /12 344 250,15 лв. с ДДС/, националното съфинансиране беше 15 на сто /2 178 397, 09 лв. с ДДС/, а собственият принос е 16 071,90 лв. с ДДС. Игуменът на Рилския манастир припомни, че от 2015 година има нерешен проблем и с пътя над манастира - от фурната до Бачкова чешма, където също има пропадане, за което не са взети мерки. "И там всеки момент може да се случи нещо неприятно, но нямам отговор от нито една от институциите", каза още Евлогий.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)