Избрани Новини

Благоевградската актриса Албена Чобанова получи награда ИКАР 2017

Благоевград Лайф

27-03-2017, 22:11

Снимка:

ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Актрисата от Благоевград Албена Чобанова е с номинация за "ИКАР" 2017

Наградата е за водеща женска роля - за ролята на Малама в пиесата на ДТ "Н.Вапцаров" - Благоевград "Вампир"

Благоевградската актриса Албена Чобанова получи награда ИКАР 2017 за ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ - за ролята на Малама в пиесата на ДТ "Н.Вапцаров" - Благоевград "Вампир" от Антон Страшимиров, постановка на Маргарита Мачева. 

Церемонията но награждаването бе в Международния ден на театъра, под купола на Цирк "Балкански". Наградите "Икар" се присъждат от Съюза на артистите в България. 

Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата за водеща мъжка роля за изпълненията си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов". Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ - за спектакъла "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София". За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.
"Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев".

Актрисата Гинка Станчева беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Нека припомним, че актрисата е играла в Благоевградския театър в края на 50-те години на миналия век, и то така, че старите джумайлии още я помнят. Руси Чанев получи награда “Икар” за цялостен принос към театралното изкуство. Проф.Цветана Манева - за цялостния си принос към преподавателската дейност.
Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар-2017" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин.

Националните награди за сценични изкуства ИКАР се връчват от 1974 г. в знак на съпричастност на българските творци към Световния ден на театъра – 27 март. 

В конкуренция на Албена Чобанова за наградата "Икар-2017" за водеща женска роля бяха номинираните Ивана Папазова за Васа Железнова в „Майка“ от Максим Горки, сценична версия и постановка Маргарита Мачева, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив и Стефка Янорова за Мелинда Мец в „Една нощ с теб“ от Майкъл Уелър, режисьор Красимир Спасов, Театър „Българска армия“

Честито на всички! Честито, Албена! Гордеем се!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)