Избрани Новини

С картини и стихове доц. Лисийска омагьоса културния елит на Благоевград

Показа близо 100 картини на представянето на стихосбирката си "Мигновения"

Днес художничката доц.Здравка Лисийска, преподавател в ЮЗУ "Н.Рилски" в  Благоевград, представи първата си поетична книга  "Мигновения". Представянето на новата й книга бе в централното фоайе на Първи корпус на университета в Благоевград. То беще придружено от изложба на смайващите и невероятни картини на талантливата художничка, а както се и оказа - и талантлива поетеса. Картините бяха близо 100 - една мощна проява на също така мощния талант на доц.Лисийска, в различни стилове и техники, но всичките грабващи погледа с невероятното си излъчване.

Книгата "Мигновения" беше представена от редактора й Лена Гоцева, а приветствия получи, придружени с много цветя, от декана на Факултета по изкуствата в ЮЗУ "Н.Рилски" проф. Йордан Гошев и художника проф. Георги Драчев. Присъстваха много нейни колеги от университета, студенти, колеги литератори, приятели и почитатели на нейното поетично и художествено творчество.

Книгата е една приятна изненада за литераторите в областния град, както и за почитателите на изкуството й. Още повече, че поезията в книгата е илюстрирана с нейни творби. Стихотворенията са приютени в четири цикъла, посветени и на любовта, и на самотата, и на града. Осезаемо е присъствието на града в стиховете, още повече, че е претворено по един сдържан, ненатрапчив начин, но силен и въздействащ. Око на художник, но и слово на творец, знаещ кога да бъде пищен и кога - камерен. Поезия, която си струва да бъде прочетена, а книгата - на почетно място в домашната библиотека.

Доц. д-р Здравка Лисийска е родена в Разлог, завършила е НХА "Николай Павлович" - дизайн. Живее и работи в Благоевград, преподавател е в ЮЗУ "Н.Рилски". Има публикувани 6 монографични книги, свързани с изобразителното изкуство, както и много научни статии. Творческата й дейност включва самостоятелни изложби на текстилни пана, живописни картини, графики и илюстрации на книги. Нейни творби се намират в частни колекции и галерии в редица страни по света.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)