Избрани Новини

ДНП "Рила“ предприема мерки за осигуряване на пожарната безопасност

Проверена е цялата налична противопожарна техника и инвентар

В изпълнение на издадена заповед на министъра на околната среда и водите, Дирекция „Национален парк Рила“ (ДНП Рила) предприе необходимите мерки за осигуряване на противопожарна безопасност в защитената територия, изключително държавна собственост. За целта е изготвен Оперативен план за противопожарна дейност в ДНП Рила през 2017 г. Той е съгласуван с районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, Разлог, Белово, Костенец, Боровец, Самоков, Дупница и Рила. В него са разписани оперативни планове по Паркови участъци за съвместни действия в случай на възникнал пожар.
Определени са противопожарните ядра при Централен офис - Благоевград и парковите участъци по места. С цел по-добра координация и навременно оповестяване при възникване на пожар, на територията на Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ са изготвени схеми за навременно оповестяване и реакция на всички отговорни институции и лица. Проверена е цялата налична противопожарна техника и инвентар и готовността й за действие при възникване на пожар. Предвижда се допълнително назначаване на наблюдатели за пожари, които да подпомагат парковите служители по места.
ДНП Рила е сключила 13 договора с общините, граничещи с парка и ЮЗДП за съвместни дейности при гасене на пожари.
Като превантивна противопожарна мярка парковите служители съставят на физически и юридически лица, ползващи територията на парка, предупредителни протоколи и провеждат инструктаж за пожарна безопасност.
На територията на Национален парк „Рила“ са обозначени определените местата за палене на огън, в близост до тях са поставени информационни табели с противопожарно съдържание. През пожароопасния сезон на територията на парка се разпространяват листовки с противопожарна тематика и указания. Парковата дирекция съвместно с РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград провежда образователни екологични програми с учащите се свързани с превенция от пожари, заплахите за биоразнообразието при възникването им и създаване на положително отношение към опазване на защитената територия.

Дирекция „Национален парк Рила“ призовава гражданите в случай на пожар на територията на Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“, да подават сигнали на телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111467; 0884 111 407; 0884 111 410.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)