Избрани Новини

Кметът Камбитов представи стратегия за развитие на общината пред посланика на Япония (снимки)

Обсъдиха канали за бъдещо сътрудничество

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов посрещна днес посланика на Япония в България Шиничи Яманака. Двамата обсъдиха стратегии и бъдещи планове за развитие на Благоевград, както и бъдещо сътрудничество с градове от Япония. Д-р Кмабитов обстойно представи приоритетите и предимствата, които притежава Благоевград.

"Тази среща е едно добро начало. Благоевград е университетски град в центъра на Южна България. Работим за развитието на търговията и икономиката, защото сме гранична зона. На 200 км. сме от порта в Гърция, толкова са и до Македония, Скопие. Единствената митница между Солун и София е в Благоевград. Тя е външна за Европейския съюз. Това ни дава възможност за развитие на икономика, търговия, туризъм“, каза в част от представянето на града кметът Камбитов. Той допълни, че би се радвал, чрез посланика да се осъществи контакт за среща с бизнеса в Япония.

По време на срещата, стана ясно още, че Община Благоевград е отворена за всякакви форми на взаимодействие с Япония - събития, форуми, търговски, бизнес, културни, традиции, обичаи.
От своя страна посланикът Шиничи Яманака изрази радостта си, че Благоевград е отворен за партньорство с Япония. Той уточни, че има интерес да се установи културен център в партньорство с Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

"Днес бяхме там, за да се срещнем със студентка от Китай, която преподава нашия език тук. Разгледахме и възможността за по-голямо развитие в този аспект, тъй като в Благоевград има много млади хора“, допълни посланикът Шиничи Яманака.
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов допълни, че това кореспондира изцяло с идеята на Община Благоевград да се  създадат условия компаниите да влязат в университета, за развитие на Start up компании, IT сектора, един своеобразен бизнес инкубатор, логистични центрове. Той представи на вниманието на посланик Шиничи Яманака и два големи проекта, които Община Благоевград разработва - за транспортен център и за експо център.
В края на разговора, посланикът на Япония заяви, че е изключително впечатлен от видяното, като обеща то да достигне като информация до възможно повече инвеститори.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)