Избрани Новини

Ученици и експерти отбелязват заедно Световния ден на птиците

ДНП "Рила“ и ученици от Трето ОУ "Димитър Талев“ в Благоевград проведоха образователна програма

Служители от Дирекцията на Национален парк „Рила“ с образователна екологична програма в Благоевград отбелязоха Световния ден на птиците. В програмата се включиха 22 петокласници и техен възпитател от Трето ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград. Група млади природолюбители научиха от експертите на Национален парк „Рила“ интересни факти за птичето богатство на България и за редките, защитени и ендемични видове в защитената територия. С помощта на наблюдателна тръба, бинокли, полеви определители, записи на гласове на птици в градски парк „Ловен дом“ Благоевград учениците опознаха видовото разнообразие, биологията и разпространението на пернатите гръбначни животни.
Програмата завърши с ековикторина за птиците, на която парковата дирекция раздаде много награди.
Днес от 9.30 до 17.00 часа се провежда Ден на отворените врати, в рамките на който експерти  предоставят информация по повод Световния ден на птиците, разпространят информационни материали за националния парк и околната среда и изнасят беседи сред посетителите и посетителските групи.
Инициативата за отбелязване на Световния ден на птиците с ученици от Трето Основно училище „Димитър Талев“ - Благоевград се провежда със съдействието на Община Благоевград.
Национален парк “Рила” е защитена природна територия, която съхранява богато биологично разнообразие със световна значимост. Паркът е дом на 99 вида гнездящи птици, оцеляването, на които е в наши ръце. Тук се опазват жизнените популации на 16 вида хищни птици. Националният парк е едно от двете в България гнездови находища на малката кукумявка и една от най-важните защитени територии за опазване на българските популации на глухаря. Общият брой на видовете с консервационен статус е 94. Те представляват 95% от видовете птици в парка. Като най-значими в консервационно отношение са оценени скалният и малкият орел, планинският кеклик, бухалът, балканската (ушата) чучулига, пъстрогушата завирушка и белогушият дрозд. След тях са керкенезът, домашната кукумявка, сивият кълвач, скалният дрозд, скалолазката, жълтоклюната гарга. Осемдесет и седем вида са защитени в България, 21 са включени в Червена книга на България (като царския орел, глухара, лещарката), в Европейския червен списък – три, Бернската конвенция – 94 и в EMERALD – двадесет и два вида.
От началото на ХХ век от Рила са изчезнали четири вида лешояди (белоглав, черен, брадат и египетски), големият креслив орел и един вид кокошева птица - тетрев. Други видове птици като горската ушата сова и бекасът при провеждането на по-пълни изследвания на територията на парка е много вероятно да бъдат намерени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)